ID: 206S_Reinsdyr pussing og slakting
Utgave: 1
Utarbeidet av: Morten Røe, 22. september 2014
Godkjent av: Klassifiseringsutvalget
Gyldig fra: 1. september 2014
1. Hensikt: Gi en beskrivelse for hvordan slakting skal foregå og hvordan et ferdig pusset reinsdyrslakt skal se ut.
Korrekt pussing er grunnleggende for fastsettelse av riktig slaktevekt og økonomisk oppgjør og for at slaktet skal få et delikat utseende. For både reineier og kjøper av slakt er det viktig at regelverket for pussing praktiseres riktig og likt ved alle slakterier.
2. Omfang: Gjelder klassifisering av alle reinsdyrslakt. Gjelder alle slakterier som er med i klassifiseringsordningen.
3. Ansvar og myndighet: Slakteriene har ansvaret for at pussingen av slaktene blir gjennomført i henhold til regelverket. Klassifisøren på slakteriet har ansvaret for å godkjenne at slaktet er riktig pusset.
4. Beskrivelse:
Tabell 1: Krav til utseende og holdbarhet for reinsdyrslakt
Nr. | Navn | Beskrivelse |
1 | Utseende slakt av et Reinsdyrslakt | Ved avregning og ved salg: Slakt uten hode, hale og skanker. Reinslakt omsettes individuelt på krok, 1 krok pr slakt. |
2 | Akseptabel holdbarhet i fersk tilstand | Inntil 7 dager fra slaktedato til skjæredato, hvis intet annet er avtalt. Kjøletemperatur skal være mellom 0 og 4 grader. |
4.2 Registreringspunkter ved pussekontroll
Dette er registreringspunktene som benyttes under Animalias kontroller ved slakteriene i Klassifiseringsordningen.
Tabell 2: Krav til pussing av et reinsdyrslakt
Nr. | Navn | Beskrivelse |
1 | Flåing | Huden flås skånsomt slik at underhudsfettet sitter igjen på slaktet. |
2 | Avskjæring av hale | Halen kuttes mellom 5 og 6 halevirvel. På feite slakt skal fettet sitte igjen slaktet slik at det blir en naturlig overgang. |
3 | Jurvev og testikkelfett | Jur- og jurvev, fettet rundt testiklene skal tas bort. |
4 | Kjønnsorgan | Alle deler av kjønnsorganet skal bort |
5 | Fett i lyske | Fettdepotet i svangen, mellom bukside og rulleskinn skal sitte igjen. |
6 | Bukside | Hele buksiden mellom bekkenet og brystbeinet skal være med på slaktet. |
7 | Brystbeinets utside | Alt underhudsfett på utsiden av brystbeinet skal være igjen på slaktet. |
8 | Fett/blodåre langs rygg | Kjertler og blodårer langs ryggraden skal fjernes. |
9 | Nyretalg | Nyrer, nyretalg og medhørende kjertler mot bekken skal fjernes over hinne mot indrefilet. |
10 | Mellomgulv | Mellomgulvet skal tas ut, det kan maksimalt sitte igjen 10 mm. |
11 | Fett i brysthulen | Fettdepotene som sitter på innsiden i brystet og mellom sidebeinene skal sitte igjen på slaktet selv om det er store valker. |
12 | Blod og blodig vev i hals | Blod og vev med innsprengt blod skal tas bort. |
13 | Halsmuskler | Stikkingen skal utføres slik at musklene i halsen ikke blir skadet. Halskjøttmuskel skjæres av etter naturlig hinne mot halsen. For bukker skal pusset (forurensning) muskel sitte igjen på slaktet. |
14 | Slakteskader | Snittskader og kassasjoner etc. |
15 | Deling av brystbein | |
16 | Forurensning og hud | Forurensninger og hudrester skal ikke forekomme |
17 | Avskjæring av hodet | Hodet kuttes slik at alle nakkevirvlene sitter på slaktet, rettest mulig kutt. |
18 | Avkutting av føtter | Framfoten kuttes i overkant av mellomfotsbeinet, dvs. fotrotsknoklene skal sitte på slaktet. Bakfoten kuttes i første haseleddet, fra klauv, dvs. alle småknoklene i leddet sitter igjen på slaktet. |
19 | Stempler og etiketter | Slaktet skal være korrekt merket med standard skrottlapp |
Tabell 3: Notetekst på skjema for pussekontroll skal være:
Nr. | Navn | Beskrivelse |
1 | Flåing | Det rives av for mye fett og/eller kjøtt ved hudavtrekking |
2 | Avskjæring av hale | Halen er avskåret i feil ledd |
3 | Jurvev og testikkelfett | Jur- og jurvev er ikke tatt bort |
4 | Kjønnsorgan | Kjønnsorganer henger helt eller delvis igjen |
5 | Fett i lyske | Det skjæres bort for mye av lyskefettet. |
6 | Bukside | Det skjæres av for mye av buksidene |
7 | Brystbeinets utside | Det skjæres av for mye av fettet på brystbeinets utside |
8 | Fett/blodåre langs rygg | Fett og blodårer langs ryggen er ikke pusset vekk |
9 | Nyretalg | Det sitter igjen for mye nyretalg |
10 | Mellomgulv | Det sitter igjen for mye mellomgulv i slaktet |
11 | Fett i brysthulen | Innsiden av brystbeinet er pusset for dårlig |
12 | Blod og blodig vev i hals | Blod og vev med innsprengt blod skal tas bort |
13 | Halsmuskler | Det skjæres bort for mye av halsmusklene |
14 | Slakteskader | Skader på slaktet i forbindelse med slakteprosessen |
15 | Deling av brystbein | Brystbeinet er ikke delt på riktig sted |
16 | Forurensning og hud | Slaktet har forurensninger/ evt. hudrester sitter igjen på slaktet |
17 | Avskjæring av hodet | Hodet er ikke tatt av slaktet på riktig sted |
18 | Avkutting av føtter | Slaktets føtter er kuttet av i feil ledd |
19 | Stempler og etiketter | Slaktet er ikke korrekt merket |