Kjøttforbruk

Kjøttforbruket i Norge oppgis fra ulike målepunkter langs verdikjeden. Engrosforbruk, beregnet reelt forbruk, forbruksundersøkelser og kostholdsundersøkelser. Alle sier de noe om forbruk, men ikke alle sier noe om hva vi spiser.

Hvor mye kjøtt spiser vi?

Beregnet reelt forbruk av kjøtt har vært stabilt de siste 15 årene. Fra 2021 til 2022 gikk forbruket ned. I 2022 var beregnet reelt forbruk 58,0 kg per person, noe som er en nedgang på 1,8 kg fra 2021. Forbruket av rødt kjøtt målt som tilberedt vare, var på 515 gram per uke.

 

Utviklingen i kjøttforbruket henger trolig sammen med flere forhold som endringer i pris, kjøpemønster og spisevaner. I tillegg kan bedriftenes fryselagre skape forskyvninger mellom år som påvirker tallene. Utviklingen i kjøttforbruket må derfor ses over flere år.

Hva slags kjøtt vi spiser har endret seg opp igjennom årene. I dag spiser vi mest svin, etterfulgt av fjørfe og storfe. Tallene viser at grensehandelen har økt siden pandemien, men er lavere i 2022 enn i 2019.

Les mer om kjøttforbruket i Kjøttets tilstand 2023

I 2022 var beregnet reelt forbruk av rødt kjøtt 220 068 tonn. Dette tilsvarer 40,3 kg per person. Økningen av rødt kjøtt har vært omtrent 4 kg per person siden 1990. Det meste av dette er økning i forbruket av svin, mens forbruket av storfe kun har økt med i underkant av 1 kg per person og forbruket av småfe har gått ned med 0,8 kg per person.

Beregninger for kjøttforbruket i 2022 viser at gjennomsnittlig inntak av rødt kjøtt var 773 g per uke. Dette er en nedgang på ca. 4,5 % fra året før.

Forbruket av hvitt kjøtt har økt mest

Økningen av hvitt kjøtt har vært omtrent 12,5 kg per person siden 1990. Forbruket av hvitt kjøtt har med noen unntak økt fra år til år, og fra 2021 til 2022 økte forbruket med 1,4 %. Totalt var forbruket 16,5 kg per person i 2022.

Engrosforbruket av kjøtt

Engrosforbruket av kjøtt gikk ned med 3,4 % fra 2021 til 2022. Det har vært en nedgang i forbruket av alle husdyrslagene. Målt i prosent var den største nedgangen for lam, etterfulgt av svin og storfe (ekskl. kjøttbiprodukter og grensehandel). Import av kjøtt er også redusert fra 2021 til 2022. I tonn er reduksjonen størst for svin og storfe. Norsk eksport av kjøtt har gått ned gjennom flere år og gikk ytterligere noe ned fra 2021 til 2022. 

Spiselig andel av ulike dyreslag er oppdatert i 2023

I 2023 har Animalia oppdatert data for spiselige andeler av slaktevekt for storfe, småfe, svin og fjørfe. For storfe, småfe og svin er det små endringer. Det innebærer en liten økning i spiselig andel av svin og småfe, mens spiselig andel for storfe er noe lavere enn tidligere. For fjørfe viste de oppdaterte data fra prosjektet at spiselig andel er betydelig høyere enn tidligere estimert. Endringene er justert tilbake til 1990.

1 Helsedirektoratet. Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag. 2011:353.

Universitetet i Oslo, Mattilsynet, Helsedirektoratet. Norkost 3. En landsomfattende kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i Norge alderen 18-70 år, 2010-11. Oslo; 2012. IS-2000.