I fagmagasinet vårt finner du faglige innspill og nyttig innsikt for deg som er engasjert i produksjon av kjøtt og egg. Kommer også i trykt versjon to ganger i året.
Her finner du tidligere utgaver av den trykte versjonen.
Animalias pilotanlegg for kjøttskjæring er Nordens eneste av sitt slag for industrirettet forskning med utgangspunkt i daglig kjøttskjæring. God datafangst og høy presisjon hos skjærerne gir data som danner grunnlag for prissetting, klassifisering, avl og produksjonsplanlegging i verdikjeden for kjøtt.
Når Mattilsynets tilsynskampanje for svin dokumenterer mange regelbrudd på områder som knapt har registrerte avvik i dyrevelferdsprogrammet, stiller det spørsmål ved om dyrevelferdsprogrammene virker som forutsatt. Samtidig må vi huske hvor ambisiøse og langsiktige mål norsk husdyrnæring faktisk har med dyrevelferdsprogrammene.
I 2018 mottok Animalia de første meldingene om et nytt kvalitetsavvik i norsk skinkeråvare. Dette har forårsaket betydelige tap – spesielt for produsenter av kokt skinke. Forskningsprosjektet Enduring Growth! Kvalitetsavvik i skinke har kartlagt forekomsten av kvalitetsavvik i skinke i Norge og undersøkt sammenheng mellom kvalitetsavvik og genetiske parametere som genmutasjoner og rase. Nærmere undersøkelser trengs for å finne konkrete årsaker til avvikene.
Digitale løsninger i husdyrnæringa gir grunnlag for riktigere beslutninger og bedre sporbarhet enn tradisjonelle løsninger. Dette innebærer god ressursutnytting, optimalisering av produksjonsprosessene og økt effektivitet og fortrinn i beredskapssituasjoner. I tillegg har samfunnet stadig større forventninger og krav til åpenhet og dokumentasjon på matområdet.
Noen smittestoffer kan gi sjukdom hos mange forskjellige dyrearter, inklusive mennesker. Mange såkalte «emerging diseases» er zoonoser som stammer fra dyr, men som utgjør en trussel også for folkehelsa og miljøet. «One Health», eller én-helse-begrepet er i dag globalt anerkjent som en faglig og forvaltningsmessig felles plattform for å bekjempe helsetrusler mot folk, dyr og miljø. Men hvor langt har vi kommet i å praktisere «én helse» ved konkrete hendelser?
Storfetuberkulose er en sjukdom som var utbredt i Norge før krigen, men som ble erklært utryddet i 1963. På 1980-tallet var det utbrudd i til sammen seks besetninger. I desember 2022 ble smitte på nytt påvist i en storfebesetning i Rogaland og senere i to kontaktbesetninger. Både Mattilsynet og husdyrnæringa har et tydelig mål om at smitten igjen skal utryddes.
I 2021 og 2022 gjennomførte Mattilsynet en nasjonal tilsynskampanje om velferd der 582 svinebesetninger ble inspisert. Resultatene ble publisert i januar, og disse viste regelbrudd i halvparten av besetningene. Inspeksjonene viser at selv om næringen har kommet langt, er det stadig en vei å gå.