ID: 203S_Fettgruppefastsettelse
Versjon: 2
Utarbeidet av: Morten Røe
Godkjent av: Klassifiseringsutvalget
Gyldig fra: 5. Desember 2016
1.Hensikt: Beskrive system for fastsettelse av FETTGRUPPE
2. Omfang: Gjelde alle slakt og alle slakterier.
3. Ansvar og myndighet: Slakteriet gjennomfører prosedyren. ANIMALIA kontrollere gjennomføringen.
4. System for fettgruppe fastsettelse for storfe:
Reinsdyrslakt sin fettgruppe fastsettes ut fra både ytre fettdeponeringer. Hovedvekten skal ligge på utbredelse og tykkelsen av de ytre fettlagene.
Vi har 5 hovedfettgrupper, nummerert fra 1 til 5. Hver hovedfettgruppe underdeles i 3 fettgrupper, dvs. totalt 15 fettgrupper. Vi har følgende beskrivelse av de 15 forskjellige fettgruppene i EUROP systemet:
Tabell 1: Beskrivelse av fettgruppene for reinsdyrslakt
Hoved- fettgruppe |
Nr. | Fett- grupper |
Detaljbeskrivelse |
5 | 15 14 13 |
5+ 5 5- |
Utvendig: Hele låret er nesten fullstendig dekket av fett, så overgangene mellom de enkelte muskler og fettstriper mellom muskelfibrene ikke lenger er synlige. Innvendig: Musklene mellom ribbeina er infiltrert med fett. Synlige fettdepoter i brysthulen. |
4 | 4+ 4 4- |
Utvendig: Et tykt lag med fett dekker det meste av slaktet. Tydelige fettstriper. Innvendig: Musklene mellom ribbeina kan være infiltrert med fett. Noen store fettdepoter i brysthulen. |
|
3 | 3+ 3 3- |
Utvendig: Et lite fettlag dekker over det meste av slaktet, med unntak av lår og bog. Innvendig: Musklene skal fortsatt være synlig mellom ribbeinene. |
|
2 | 2+ 2 2- |
Utvendig: Et tynt fettlag dekker det meste av slaktekroppen, svært lite fett over bog og lår Innvendig: Musklene skal være godt synlig mellom ribbeinene. |
|
1 | 1+ 1 1- |
Utvendig: Intet synlig fett til spor av fett Innvendig: Intet fett synlig mellom ribbeinene. |