ID: 201P_Klassifiseringsprinsipper
Versjon: 2
Utarbeidet av: Morten Røe
Godkjent av: Klassifiseringsutvalget
Gyldig fra: 5. Desember 2016
1.Hensikt: Retningslinjer for klassifisering av reinsdyrslakt.
2. Omfang: Gjelder alle slakterier i klassifiseringsordningen.
3. Ansvar og myndighet: Slakteriene gjennomfører prosedyrene. ANIMALIA kontrollere gjennomføring av prosedyre.
4. Klassifisering: Alle reinsdyrslakt skal klassifiseres.
4.1 Slaktkategori: Følgende slaktkategorier er tillatt brukt:
Tabell 1: Kategorier for reinslakt
Nr. | Kategori | Kode | Navn |
1 | 190 | Y | Rein |
2 | 191 | Z | Reinkalv |
4.2 Klassefastsettelse: Vi har følgende prinsipper:
Tabell 2: Prinsipper for klassefastsettelsen
Nr. | Generelle regler og prinsipper ved klassifiseringen: |
1 | Utgangpunktet for bedømmelsen er ferdig nedkjølte slakt. |
2 | Klassifiseringen skal skje etter kroppsform med fett. |
3 | Lår, rygg og bog, tillegges lik vekt under klassefastsettelsen. |
4 | Hvis kvaliteten på de tre kroppsdelene er ulike, skal klasse fastsettelsen skje ut fra gjennomsnittet av de tre kroppsdelene |
5 | Alle mulige kombinasjoner av klasse og fettgrupper er tillatt. |
Tabell 3: Prinsippene for fettgruppe fastsettelse
Hoved-fettgruppe | Beskrivelse |
1 | Intet fettovertrekk til svært tynt fettovertrekk. |
2 | Tynt fettlag. Kjøtt skal være synlig omtrent overalt. |
3 | Kjøtt er med unntak av lår og bog, omtrent overalt dekket med fett. Små depoter av fett i brysthulen. |
4 | Overflaten er dekket av fett, men fortsatt skal det være områder med synlig kjøtt på bog og lår. Noen store fettdepoter i brysthulen. |
5 | Hele slaktet er dekket av et tykt fettlag. Store fettdepoter i brysthulen. |
Verktøy til fastsettelse av fettgruppe vil være EU’s billedmal.
4.4 Varianter
Variant bestemmes ut fra kjønn og alder. Vi har følgende varianter:
Tabell 3: Kategori 190, Rein, gjelder 6 siffer i varenummer
Varianter | Norsk navn | Samisk navn |
1 | Okserein, 1 – 2 år | Varit |
2 | Okserein, 2 – 3 år | Vuobis |
3 | Okserein, 3 – 4 år | Gottus |
4 | Okserein, > 4 år | Goasohas |
5 | Simlerein, 1- 2 år | Vuonjal |
6 | Simlerein, 2 – 3 år | Njinjelas |
7 | Simlerein, 3 – eldre | Njinjelas |
Tabell 4: Kategori 191, Reinkalv, gjelder 6 siffer i varenummer
Varianter | Norsk navn | Samisk navn |
1 | Oksekalv, 0 – 1 år | Varis Miessi |
2 | Simlekalv, 0- 1 år | Njiŋŋelas miessi |
5. Registreringer
Slakteriene plikter i klassifiseringsøyeblikket å dokumentere klassifiseringsresultatet inkludert slaktets vekt.
Klassifiseringsresultatet av hvert enkelt slakt innrapporteres til Animalia.
Tabell 5: Oversikt over innrapportering til Animalia
Nr. | Variabel | Format | Forklaring |
1 | Slakteri | 3 siffer | EFTA nummer. Kan også oppgi interne nummer ved å oppgi nøkkel til EFTA nummer |
2 | Slakteriets skrottnummer | 6 siffer | Slakteriets løpenummer på slaktene |
3 | Slaktedato | ddmmyy6. | Dato for avlivning og klassifisering |
4 | Varenummer | 6 siffer | Varenummer inkludert kategorisering (3 siffer), klasse (2 siffer), Variant (1 siffer) |
5 | Fettgruppe | 2 siffer | Fettgruppe fra 1 til 15 for normale slakt |
6 | Kjønn | 1 siffer | 1=Hannkjønn og 2=Hunnkjønn |
7 | Antall | 1 siffer | Antall skal være lik 1 eller -1, hvis det er snakk om en kredittering. |
8 | Slaktevekt i kilo | 4 siffer, 1 desimal | 98 % av slaktevekten, slakt veid ca. 45 minutter etter avlivning. |
9 | Produsentnummer | 8 eller 10 siffer |