Andre sjukdommer under

Granulom i klauva


Publisert: 06.03.2017 Oppdatert: 25.08.2017

Et granulom er en utbuktning av lærhuden gjennom en åpning i klauvkapselen.

Etiologi

Granulomer skyldes som regel for hard beskjæring. Tåa er da det vanligste stedet. Granulomer kan også oppstå etter penetrerende skader i sålen.

Symptomer

Større granulomer er lett gjenkjennbare som frodige, rosa/røde “utvekster”. De blør kraftig dersom man skjærer inn i dem, og man må derfor være forsiktig med håndteringen av et granulom. Andre granulomer kan være skjult av sålen, og blir kun synlige etter beskjæring. Granulomer kan gi alvorlige halthet.

Diagnostikk

Diagnosen stilles ut fra det kliniske bildet. I en del tilfeller er det nødvendig å beskjære klauva for å få tilstrekkelig oversikt. 

Behandling

Bortskjæring og kauterisering (brenning) av granulomet, evt. trykkbandasjering, kan være aktuelt. Denne prosedyren skal kun utføres av veterinær, og med bruk av bedøvelse og smertebehandling.  Alvorlige granulomer er svært smertefulle og har dårlig prognose, og slike dyr bør avlives.

Forebygging

Fokus på korrekt beskjæring av klauvene vil redusere faren for utvikling av granulomer. Klauvene skal kun beskjæres når det er behov for det, og aldri så mye at klauva blør. Oppfølging av dyr som har skader i klauvene er viktig.

Kilde:

Winter A., (2010) Halthet hos sau. Tun Forlag, Oslo, Norge (oversatt utgave)