Go'mørning er et digitalt fagmagasin. Klikk på nedoverpilen rett under denne boksen for å sortere innholdet etter tema.
Det italienske selskapet Farm4Trade bidrar til EyeAM-prosjektet med nyskapende teknologi for utvikling av systemer for objektiv og automatisert kjøttkontroll.
I slutten av september i fjor ble iMAC arrangert i Málaga, Spania. iMAC er et internasjonalt nettverk for digitalisering, automasjon og robotikk. Mayekawas presentasjon av automatisker skjæreceller var veldig interessant for norsk skala. Selv om kostandene enda gjør systemet vanskelig å regne hjem.
I juni ble det EU-finansierte forskningsprosjektet RoBUTCHER avsluttet. Målet for prosjektet var å utvikle en revolusjonerende ny slaktemetode hjelp av roboter og kunstig intelligens.
I det pågående innovasjonsprosjektet RoBUTCHER er hensikten å skape en arbeidsstasjon der en robot bruker forskjellige verktøy til å skjære ned en gris utenifra og inn. For å gjennomføre dette trengs en kniv som kan utføre detaljerte, følsomme nedskjæringer og imitere bevegelsene til en profesjonell kjøttskjærer.
Utviklingen innenfor automasjon går fort og slakterier verden over preges i stadig større grad av automatiserte løsninger. Det er mye å velge mellom, men fortsatt er systemene best tilpasset de største produsentene
Food Inspector er et forskerstyrt prosjekt som jobber med å utvikle raske, gode og rimelige instrumenter til å måle kjøttkvalitet. Prosjektet vil ta i bruk bioelektriske målinger til å avdekke kvalitetsfeil i kjøttråvare og til å avsløre feilmerking av kjøtt. Animalia er partner i prosjektet.
Animalia er en av ti partnere i EU-prosjektet RoBUTCHER, hvor målet er å utvikle en fleksibel og skalerbar intelligent robotplattform for slakting av gris.
I januar i år startet det EU-finansierte forskningsprosjektet RoBUTCHER – et prosjekt som blant annet skal bidra til økt automatisering og bedre arbeidsforhold i kjøttbransjen.
Det brukerstyrte forskningsprosjektet «Smartfrys - Tilnærmet" fersk" kvalitet på kjøtt med ny fryseteknologi» ble igangsatt i 2015 for å få bedre kunnskap om frysing og tining av kjøtt i industrielle prosesser. Samtidig ønsket man å undersøke om innfrysningsteknologi basert på magnetfeltfrysing kunne benyttes på kjøtt.
I forskningsprosjektet «Meat 2.0» jobber vi sammen med blant annet Nortura og NMBU for at fremtidens slakterier kan se helt annerledes ut.
En klynge er et verktøy for å øke bedriftenes innovasjonsevne. AutoMEATe skal arbeide for bærekraftig matproduksjon med optimal teknologi.
I slakterier har det lenge vært utfordrende å finne gode, robuste og rimelige løsninger for intern sporbarhet fra slakterifjøs og videre til prosessering. Nå åpner ny teknologi dørene for oss.
Matkjedeinformasjonen blir mer og mer digital. Flere slakterier installerer nå dataterminaler på kontrollposisjonen til Mattilsynet. Lapper, tegn og skriblerier på skrottene erstattes av et tastetrykk. Både Mattilsynet og slakteriene heier på den teknologiske utviklingen.