Hvordan bedømmes skitne storfe
Vurderingen gjøres av ansatte i slakteriet og den gjøres på grunnlag av møkk som er påført dyret hos produsent. Våt møkk registreres også, men den kan være påført på dyrebilen eller slakterifjøset og skal derfor ikke belastes bonden. Hvert dyr vurderes individuelt og uavhengig av andre dyr.
Forurensing på kritiske steder på dyret vurderes:
- Lår
- Buk/bryst
- Skanker
- Sider
Det er nok at ett lår eller buken alene er møkkete for at det skal bli hygienetrekk. Det er det mest møkkete stedet som har betydning for vurderingen.
|
Kategori I |
Kategori II |
Lår |
20-50 % av låret dekt av tørr møkk |
Over 50 % av låret dekt av tørr møkk |
Buk/bryst |
20-50 % av snittlinja fra brystbuen til jur/pung dekt av tørr møkk |
Over 50 % av snittlinja fra brystbuen til jur/pung dekt av tørr møkk |
Skanker |
|
«Panser» |
Sider |
|
Begynnende «panser» |
Like reint kjøtt
Skitne storfe kategori 2, det vil si de mest skitne slaktedyra av storfe, samt skitne småfe og småfe som slaktes med ulla på, er blant de slaktene som skal håndteres i den egne varestrømmen.
Forskning har vist at det er fullt mulig å slakte slik at kjøttet blir like reint fra de skitne slaktedyrene som fra normale slaktedyr. Dette krever imidlertid mer innsats, som resulterer i at slaktingen tar lengre tid. Dette øker slaktekostnadene. Dersom slakteriene kan dokumentere at kvaliteten er like god over tid kan de imidlertid ta kjøtt fra skitne slaktedyr inn igjen i den normale varestrømmen.
Utover slaktehygiene handler reine dyr også om dyrevelferd, redusert fôrforbruk, hudkvalitet og trivsel for både dyr og røkter.
Brosjyre reine storfe
Animalia og Helsetjenesten for storfe har laget en egen informasjonsbrosjyre rettet mot storfeprodusenter. Den har fokus på hvordan man sikrer reine dyr, hvordan man vurderer hvor reint et dyr er og vurderinger for trekk i forbindelse med slakting. Brosjyren inneholder og et skjema den enkelte produsent kan bruke som verktøy for å vurdere reinhet i egen besetning.
Brosjyren kan bestilles fra Animalias nettbutikk eller lastes ned her (pdf).