ID: 002P_Organisering
Versjon: 31
Utarbeidet av: Morten Røe
Godkjent av: Klassifiseringsutvalget
1. Hensikt: Sikre lik klassifisering over hele landet. Beskrive organisering og ansvarsfordeling innen slaktklassifiseringen.
2. Bakgrunn: Klassifiseringen danner grunnlag for prissetting og er et viktig virkemiddel i markedsreguleringen av slakt. Systemet er akseptert av Landbruks- og matdepartementet og faglagene i landbruket og utgjør et grunnlag for målprisene/ representant-varen på kjøtt, som fastsettes i jordbruksforhandlingene.
Klassifiseringssystemet alle slakteriene i Norge. I 1993 ble det inngått en avtale med Kjøttbransjens Landsforbund (KLF) om at deres slakterier kan delta i en nasjonal klassifiseringsordning.
3. Omfang: Gjelder ansvar og myndighet innen fagområdet klassifisering. Gjelder alle storfe, gris og sau.
4. Ansvar og myndighet: Nortura eier det norske klassifiseringssystemet og har det overordnede ansvaret for gjennomføring av klassifiseringen. ANIMALIA har det administrative ansvaret og har ansvar/ myndighet til å kontrollere at slakteriene oppfyller betingelsene for å være med i klassifiseringsordningen.
4.1 Styret i Nortura er eier og har det formelle ansvaret for klassifiseringen. Styret har ansvaret for at det gjennomføres klassifisering, vedta alle større prinsipielle endringer i klassifiseringsarbeidet og være endelig instans ved utelukkelse av slakterier fra klassifiseringsordningen.
4.2 Bransjestyret i Animalia har myndighet til å vedta at slakterier skal utelukkelses fra Klassifiseringsordningen. Bransjestyret er rådgivende organ overfor styret i Nortura i ankesaker angående utelukkelse.
4.3 Klassifiseringsutvalg:
Nr. | Hva? |
1 | Utvalget er Nortura sitt fagutvalg for klassifisering av slakt. |
2 | Nortura ved Nortura Totalmarked og egg oppnevner lederen. |
3 | Nortura og KLF oppnevner sine egne representanter |
4 | Funksjonstiden for utvalget er for 2 år av gangen. |
5 | ANIMALIA er sekretariat for Klassifiseringsutvalget |
6 | Animalia fører protokoll. Den sendes ut til både Nortura og KLF. |
Klassifiseringsutvalget har følgende sammensetning:
Representant for | Antall representanter |
Nortura Totalmarked kjøtt og egg, leder | 1 |
Nortura | 2 |
KLF | 2 |
Klassifiseringsutvalget har følgende mandat:
Nr. | Klassifiseringsutvalget skal: |
1 | Ha et overordnet faglig ansvar for klassifiseringsarbeidet |
2 | Vedta alle endringer i klassifiseringsregelverket. |
3 | Revidere ANIMALIA og slakterienes klassifiseringsarbeid |
4 | Gi råd til Bransjestyret ved utelukkelse av slakterier fra klassifiseringsordningen. |
5 | Være endelig ankeinstans ved inndragelse av klassifiseringssertifikater. |
6 | Skal behandle ANIMALIA sitt forslag til budsjett og godkjenne handlingsplanen |
7 | Vurdere og eventuelt godkjenne nye klassifiseringssystemer |
8 | Godkjenne informasjonsopplegg om klassifisering. |
9 | Ha tilgang til hensiktsmessig klassifiseringsstatistikk. |
4.4 Nortura Totalmarked kjøtt og egg:
Nr. | Nortura Totalmarked kjøtt og egg har: |
1 | Har lederansvaret for klassifiseringsutvalget |
2 | Ansvar for at regelendringer blir iverksatt etter vedtak av Klassifiseringsutvalget. |
3 | Oppfølging og tilsyn med ANIMALIA |
4 | Ansvar for å sørge for informasjon til klassifiseringens målgrupper/ alle aktører |
4.5 ANIMALIA har ansvar for:
Nr. | Hva? |
1 | Driften av klassifiseringssystemet. |
2 | Opplæring og sertifisering av klassifiseringsaspiranter |
3 | Etterutdanning av klassifisører og klassifiseringsansvarlige |
4 | Etterutdanning av egne klassifiseringskonsulenter. |
5 | Sjekke at klassifiseringen gjennomføres etter regelverket. |
6 | Hente inn data og å utarbeide klassifiseringsstatistikk. |
7 | Å påse at teknisk utstyr som benyttes blir vedlikeholdt. |
8 | Å utarbeide en årlig handlingsplan |
9 | Å utarbeide en årsrapport om klassifisering |
10 | Å holde slakteriene/ klassifisørene faglig informert |
11 | Å delta i forskning og utvikling av klassifiseringen. |
12 | Å inndra klassifiseringssertifikater i henhold til regelverket. |
Animalia sine klassifiseringskonsulenter har følgende myndighet:
Nr. | ANIMALIA sin Klassifiseringskonsulenter har: |
1 | Avgjørende myndighet til å fastsette kategori, klasse og fettgruppe for alle slakt |
2 | Ansvar for å gi slakteriet og dets klassifisører den nødvendige veiledning. |
3 | Myndighet til å inndra klassifisørens sertifikater i henhold til gjeldende klassifiseringsregelverk. |
4 | Avgjørende myndighet ved tvister om klassifiseringsresultatet |
4.6 Slakteriene:
Nr. | Slakteriene i klassifiseringsordningen har ansvar for: |
1 | Klassifiseringen ved eget anlegg, både faglig og økonomisk. |
2 | Å følge reglene for klassifisering, pussing og merking av slakt. |
3 | Å ha en klassifiseringsansvarlig, med ansvar for klassifiseringen. |
4 | Et velfungerende internkontrollsystem for klassifiseringen |
5 | Å ha minimum 2 godkjente klassifisører for hvert dyreslag. |
6 | Å gi ANIMALIA tilgang til de statistikkdata de har behov for. |
7 | Å være med i gjeldende serviceordning for teknisk utstyr. |
8 | Ikke endre slaktenes klassifiseringsresultat, dvs. kategori, klasse og fettgruppe, uten at godkjent klassifisør samtykker. |
4.7 Klassifiseringsansvarlig ved det enkelte slakteri
Klassifiseringsansvarlig trenger ikke å være utdannet klassifisør, men han/hun skal ha god kjennskap til klassifiseringssystemet.
a) Organisering av klassifiseringen
Nr. | Klassifiseringsansvarlig har ansvar for: |
1 | At klassifiseringen gjennomføres på en riktig og forsvarlig måte. |
2 | At internkontrollsystemet for klassifisering fungerer. |
3 | At det er godkjent klassifisør tilstede på anlegget ved slakting. |
4 | Å varsle om stillingsendringer i forbindelse med klassifisering. |
5 | Å være slakteriets kontaktperson ved klassifiseringskontroller. |
b) Oppfølgingen av klassifiseringen
Nr. | Klassifiseringsansvarlig har ansvaret for: |
1 | Klassifiseringsresultatet på vegne av slakteriet. |
2 | Å få nødvendig statistikk over klassifiseringen. |
3 | Å iverksette korrigerende tiltak etter behov. |
4 | Å innkalle til internkalibrering av klassifisørene på eget anlegget. |
5 | Å foreta internkalibrering i egen organisasjon/naboanlegg |
6 | Å sørge for at klassifisørene får informasjon etter behov. |
7 | Å sørge for informasjon mot produsenter og kjøpere av slakt. |
8 | Å følge opp alle pålegg etter kontroller av klassifiseringen. |
c. Opplæring og etterutdanning
Nr. | Klassifiseringsansvarlig har ansvaret for: |
1 | Å melde opp nye aspiranter. |
2 | At aspirantenes opplæringsplan følges. |
3 | Å melde klassifisører på alle obligatoriske kurs/kalibreringer. |
4.8 Godkjente klassifisører
Klassifiseringen skal gjennomføres av en godkjent klassifisør eller godkjent aspirant. Bemyndigelsen skal skje i KTERM. Kun en godkjente klassifisører har myndighet til å fastsette slaktenes kategori, klasse og fettgruppe. ANIMALIA sine klassifiserings-konsulenter kan overprøve dette klassifiseringsresultatet.
Nr. | Slakteriets godkjente klassifisør har ansvar for: |
1 | Å klassifisere alle slakt i henhold til det gjeldende regelverket. |
2 | Å kontrollere at pussing/ kløyving skjer etter gjeldende varespesifikasjoner |
3 | Å kontrollere at slaktet er merket etter gjeldende regler. |
2 | Å delta i de obligatoriske tiltakene i slakteriets internkontroll for klassifisering |
3 | Å holde seg oppdatert i gjeldende klassifiseringsregelverk |
4 | Å delta på alle obligatoriske etterutdanningskurs. |
5 | Å følge opp sitt ansvar i forhold til opplæring av aspiranter. |
6 | Å formidle skriftlig alle avvik i forhold til regelverket, med forslag til korrigerende tiltak til nærmeste overordnede. |
7 | At det ved reklamasjoner tas kontakt med avsenders slakteri. |
Referanser
220Klassifisering009S
220Klassifisering040P
220Klassifisering041S
220Klassifisering050P
220Klassifisering060P
220Klassifisering090S