ID: 502S_Hest varenummer/varebeskrivelse
Versjon: 9
Utarbeidet av Animalia: Morten Røe, 15. oktober 2012
Godkjent av: Klassifiseringsutvalget
Gyldig fra: 24. september 2001
Hest, Slaktkategori 188 => 5 klasser og 5 fettgrupper
Klasse | Varenr. ordinær | Varenr. økologisk | Varenr. nødslakt | Ordinær frossen | Økologisk frossen | Nødslakt frossen |
E | 188140 | 188144 | 188147 | 188340 | 188344 | 188347 |
U | 188110 | 188114 | 188117 | 188310 | 188314 | 188317 |
R | 188080 | 188084 | 188087 | 188280 | 188284 | 188287 |
O | 188050 | 188054 | 188057 | 188250 | 188254 | 188257 |
P | 188020 | 188024 | 188027 | 188220 | 188224 | 188227 |
Opprinnelse: | 188 Hest |
Produktbeskrivelse: | Ved avregning: Hest, kløyvd, uten hode, hale og skanker. Ved salg: Hest, kløyvd, kvartet, uten hode, hale og skanker. Hest omsettes på storfekrok og S-krok. 1 bakpart henger direkte på 1 storfekrok. Framparten henger i en S-krok, festa mellom 9 og 10 ribbein. S- kroken henges direkte på storfekroken. Framfoten kuttes i overkant av mellomfotsbeinet, dvs. fotrotsknoklene sitter på slaktet. Bakfoten kuttes i første haseleddet, fra klauv, dvs. alle små- knoklene i leddet sitter igjen på slaktet. Hodet kuttes slik at alle nakke- virvlene sitter på slaktet, rettest mulig kutt. Halen kuttes rett bak korsbeinet, før første halevirvel. Huden tas av skånsomt slik at underhudsfettet sitter igjen på slaktet. Kløyving skal maksimalt skje 15 mm fra ryggens midtlinje. Deling av brystbein skal maksimalt skje 10 mm fra beinets midtlinje. Kvarting: Hver slakthalvdel deles mellom 10 og 11 ribbein. |
Pussing: | Slaktet er fritt for: blodig kjøtt, rester av hovedpulsåre, søl av mage- og tarminnhold, indre organer, inkl kjønnsorganer, jur, hud, ryggmarg og kløyvspon. Slaktet har minimalt med bloduttredelser i overflaten. Det skal maksimalt sitte igjen 0,5 cm av mellomgulvet. Halskjøtt skjæres av etter naturlig hinne mot halsen. Maksimalt innhold av ister i bryst- og bukhule er 50 gram. Slaktet er fritt for ister og sener i bekken, rundt halerot og over flatbiff. Lyske skal være fri for fett. |
Holdbarhet: | Inntil 7 dager fra slaktedato til skjæredato, hvis intet annet er avtalt. |