ID: 501P_Klassifisering av HEST
Versjon: 7
Utarbeidet av Animalia: Morten Røe, 15. oktober 2012
Godkjent av: Klassifiseringsutvalget
Gyldig fra: 07. juni 2002
1. Hensikt: Retningslinjer for klassifisering av Hest
2. Omfang: Gjelder klassifisering av alle Hesteslakt
3. Ansvar og myndighet: Anleggets klassifisør har ansvar for at prosedyren gjennomføres. Animalia har myndighet til å kontrollere anleggets klassifisør angående gjennomføring av prosedyre.
4. Klassifisering
Nr | Generelle regler og prinsipper ved klassifiseringen: |
1 | Det gjelder et generelt krav om klassifisering av alle hesteslakt |
2 | For alle slakt skal det fastsettes Kategori, Klasse og Fettgruppe. |
3 | Utgangpunktet for bedømmelsen er ferdig nedkjølt slakt |
4 | Klassifiseringen skal skje etter kroppsform med fett. |
5 | Klasse S i regelverket fra EU blir ikke benyttet. |
6 | For å oppnå klasse E må slaktet være uten svakheter i lår, rygg og bog. |
7 | Hvis slaktet befinner seg i en av hovedklassene P O R eller U og hvis de tre kroppsdelene lår, rygg og bog ikke er av samme kvalitet/ befinner seg i samme hovedklasse, skal plasseres i riktig klasse ut fra to av de tre kroppsdelene. |
8 | Alle mulige kombinasjoner av klasse og fettgrupper er tillatt. |
9 | Alle fotografier av klasser relaterer seg til middelet for hovedklassen. |
4.1 Kategori: Slaktkategori fastsettes ut fra preg. Slaktkategori Hest omfatter Hest, Ponny, Sebra, Esel og Muldyr. Følgende slaktkategorier er tillatt brukt:
Nr | Kategori | Kode | Navn |
1 | 188 | H | Hest |
4.2 Klassefastsettelse: Tillatte klasser for HEST=> 5 klasser, kun hovedklassene:
Klasser: | E | U | R | O | P |
4.3 Fettgruppefastsettelse: Tillatte fettgrupper => 5 fettgrupper, kun hovedfettgruppene:
Fettgrupper: | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |