ID: 409S_Fettgruppefastsettelse
Versjon: 8
Utarbeidet av: Morten Røe
Godkjent av: Klassifiseringsutvalget
Gyldig fra: 1. juli 2024
1. Hensikt: Beskrive FETTGRUPPE system for småfe.
2. Omfang: Gjelder alle småfeslakt og for alle slakterier i Norge. Med småfe menes alle slaktkategorier av sau og geit.
3. Ansvar og myndighet: Slakteriet gjennomfører prosedyren. ANIMALIA påser at slakteriet følger prosedyren.
4. System for fettgruppe fastsettelse for småfe:
Fettgruppe fastsettes ut fra ytre og indre fettdepoter. Hoved-vekten skal ligge på tykkelsen av de ytre fettlagene. EU sitt fett-gruppesystem har 5 hovedfettgrupper, med nummer fra 1 til 5:
Tabell 1: Hovedfettgrupper i EUROP-systemet
Hovedfettgruppe |
Beskrivelse |
1 |
Intet fettovertrekk til svært tynt fettovertrekk. |
2 |
Tynt fettlag. Kjøtt skal være synlig omtrent overalt. |
3 |
Kjøtt er med unntak av lår og bog, omtrent overalt dekket med fett. Små depoter av fett i brysthulen. |
4 |
Overflaten er dekket av fett, men fortsatt skal det være områder med synlig kjøtt på bog og lår. Noen store fettdepoter i brysthulen. |
5 |
Hele slaktet er dekket av et tykt fettlag. Store fettdepoter i brysthulen. |
Hver hovedfettgruppe inndeles i 3 fettgrupper, dvs. totalt 15 fettgrupper.
Tabell 2: Beskrivelse av alle 15 fettgruppene i EUROP systemet
Nr. |
Hovedfettgruppe |
Fettgrupper |
Detaljbeskrivelse |
15 14 13 |
5 |
5+ 5 5- |
Utvendig: Hele låret er nesten fullstendig dekket av fett, så overgangene mellom de enkelte muskler og fettstriper mellom muskelfibrene ikke lenger er synlige. Innvendig: Musklene mellom ribbeina er infiltrert med fett. Synlige fettdepoter i brysthulen. |
12 11 10 |
4 |
4+ 4 4- |
Utvendig: Et tykt lag med fett dekker det meste av slaktet. Tydelige fettstriper. Innvendig: Musklene mellom ribbeina kan være infiltrert med fett. Noen store fettdepoter i brysthulen. |
9 8 7 |
3 |
3+ 3 3- |
Utvendig: Et lite fettlag dekker over det meste av slaktet, med unntak av lår og bog. Innvendig: Musklene skal fortsatt være synlig mellom ribbeinene. |
6 5 4 |
2 |
2+ 2 2- |
Utvendig: Et tynt fettlag dekker det meste av slaktekroppen, svært lite fett over bog og lår Innvendig: Musklene skal være godt synlig mellom ribbeinene. |
3 2 1 |
1 |
1+ 1 1- |
Utvendig: Intet synlig fett til spor av fett Innvendig: Intet fett synlig mellom ribbeinene. |
5. Spesielle regler
Unge slaktedyr, kategori LAM og DIELAM, får anmerkning for GULT FETT, hvis fettfargen ikke er hvit. Følgende anmerkings-kode skal brukes:
Tabell 3: Anmerkingskode for GULT FETT
Kode |
Anmerkingskode (Ny kode fra 4. januar 2016) |
321 |
GULT FETT |
Slakt med gult fett klassifiseres i riktig klasse og fettgruppe ut fra form og fettmengde. Oppgitt fettgruppenummer, i avregnings- og salgstransaksjon og i strekkode på skrottlapp, vil være nummeret på den faktiske fettgruppe (1 til 15) + tallet tretti (30), dvs. et tall fra og med 31 (1-) til og med 45 (5+).