409S Småfe, fettgruppefastsettelse

ID: 409S_Fettgruppefastsettelse  
Versjon: 8
Utarbeidet av: Morten Røe
Godkjent av:
Klassifiseringsutvalget
Gyldig fra: 
1. juli 2024

1. Hensikt: Beskrive FETTGRUPPE system for småfe.

2. Omfang: Gjelder alle småfeslakt og for alle slakterier i Norge. Med småfe menes alle slaktkategorier av sau og geit.

3. Ansvar og myndighet: Slakteriet gjennomfører prosedyren. ANIMALIA påser at slakteriet følger prosedyren.

4. System for fettgruppe fastsettelse for småfe: 

Fettgruppe fastsettes ut fra ytre og indre fettdepoter.  Hoved-vekten skal ligge på tykkelsen av de ytre fettlagene. EU sitt fett-gruppesystem har 5 hovedfettgrupper, med nummer fra 1 til 5:

Tabell 1: Hovedfettgrupper i EUROP-systemet

Hovedfettgruppe

Beskrivelse

1

Intet fettovertrekk til svært tynt fettovertrekk.

2

Tynt fettlag. Kjøtt skal være synlig omtrent overalt.

3

Kjøtt er med unntak av lår og bog, omtrent overalt dekket med fett. Små depoter av fett i brysthulen.

4

Overflaten er dekket av fett, men fortsatt skal det være områder med synlig kjøtt på bog og lår. Noen store fettdepoter i brysthulen.

5

Hele slaktet er dekket av et tykt fettlag. Store fettdepoter i brysthulen.

Hver hovedfettgruppe inndeles i 3 fettgrupper, dvs. totalt 15 fettgrupper.

Tabell 2: Beskrivelse av alle 15 fettgruppene i EUROP systemet

Nr.

Hovedfettgruppe

Fettgrupper

Detaljbeskrivelse 

15

14

13

5

5+

5

5-

Utvendig: Hele låret er nesten fullstendig dekket av fett, så overgangene mellom de enkelte muskler og fettstriper mellom muskelfibrene ikke lenger er synlige.

Innvendig: Musklene mellom ribbeina er infiltrert med fett. Synlige fettdepoter i brysthulen.

12

11

10

4

4+

4

4-

Utvendig: Et tykt lag med fett dekker det meste av slaktet. Tydelige fettstriper.

Innvendig: Musklene mellom ribbeina kan være infiltrert med fett. Noen store fettdepoter i brysthulen.

9

8

7

3

3+

3

3-

Utvendig: Et lite fettlag dekker over det meste av slaktet, med unntak av lår og bog.

Innvendig: Musklene skal fortsatt være synlig mellom ribbeinene.

6

5

4

2

2+

2

2-

Utvendig: Et tynt fettlag dekker det meste av slaktekroppen, svært lite fett over bog og lår

Innvendig: Musklene skal være godt synlig mellom ribbeinene.

3

2

1

1

1+

1

1-

Utvendig: Intet synlig fett til spor av fett

Innvendig: Intet fett synlig mellom ribbeinene.

5. Spesielle regler

Unge slaktedyr, kategori LAM og DIELAM, får anmerkning for GULT FETT, hvis fettfargen ikke er hvit. Følgende anmerkings-kode skal brukes:

Tabell 3: Anmerkingskode for GULT FETT

Kode

Anmerkingskode (Ny kode fra 4. januar 2016)

321

GULT FETT

Slakt med gult fett klassifiseres i riktig klasse og fettgruppe ut fra form og fettmengde.  Oppgitt fettgruppenummer, i avregnings- og salgstransaksjon og i strekkode på skrottlapp, vil være nummeret på den faktiske fettgruppe (1 til 15) + tallet tretti (30), dvs. et tall fra og med 31 (1-) til og med 45 (5+).