408S Småfe, lengdemåling, teknisk systembeskrivelse

ID:  408S_Lengdemåling  
Versjon: 3
Utarbeidet av:
Morten Røe
Godkjent av:
Klassifiseringsutvalget
Gyldig fra: 
1. juli 2024

1.Bakgrunn

Lengdemåling (LM) innføres obligatorisk for alle slakterier i klassifiseringsordningen fra 1. juli 2024. 

2 Teknisk beskrivelse av lengdemåler

2.1 Laserstråle

Laserstrålen er en vannrett stråle som skal stå vinkelrett (90°) på loddlinjen gjennom slaktet. Lengdemåler bør stå rett overfor der slaktet henges på vekta. Laserlinje er parallell med hengebanen på slaktevekta.

Strålebredden må være bred nok til at strålen synes på bildet som tas av slaktet ved klassifisering. Dagens laserstråle gir en strålebredde på 35 cm på 2 meters avstand fra lengdemåler.  Dette tilsvarer en vinkel på ±10° i forhold til rett linje fra laser mot objektet. Strålebredde er spesielt av betydning på linjer med automatisk veiing og kontinuerlig framdrift.

2.2 Måleomfang

Lengdemåler er konstruert for kun å måle lengdeforskjeller på nedre del av slaktet.

Øvre målepunkt (ØM) er øverste punkt laserstrålen kan komme og vil ligge på øvre halvdel av slaktet. Nederste målepunkt (NM) vil være der laserlinjen legges på slaktet, for småfe i overgangen mellom nakke og bog.

Måleomfanget (avstand fra ØM til NM) er 90 centimeter for småfe og rein. 
Offset er avstanden fra overkant av hengebanen og ned til øverste punkt lasermåleren når, dvs målepunkt (ØM). Offset er en konstant som vil variere mellom slakteriene. Dette skyldes at opphenget av laserinstrumentet vil variere. Offset legges inn på terminalen ved montering av utstyret.

Slaktets lengde er lengden fra nedre målepunkt (NM) og opp til underkanten av slaktekroken (KF). Høyden fra oversiden av banelegemet og ned til undersiden av rullekroken er 26,2 cm, og dette defineres som høyden på en rullekrok.

2.3. Kommunikasjon

En lasermåler kommuniserer med slakteterminalen (ST) via lokalnettetverket (egen IP adresse). ST inneholder et dashbord eller et hjul for å flytte laserstrålen loddrett opp og ned. Et kamerasystem kobles opp mot ST for dokumentasjon av målepunkt. En målestav brukes til kalibrering og som reserveløsning. 

Øverste målepunkt som laseren kan nå har forkortelsen ØM. Nederste målepunkt (NP) vil være der laserlinjen legges.

3. Målestav (MS) MS henges opp på slaktebanen mellom slakthalvdelene. Det er pålimt en lengdeskala på MS. 

Målestaven viser lengden fra oversiden av banelegemet. Pålimt måleskala starter fra 30 cm og strekker seg ned så lang som det er hensiktsmessig. Dette er hva vi kaller bruttomål under lengdemålingen.

Målestav brukes som reserveløsning hvis lasersystem ikke fungerer.

Figur 1: Kontrollmåling av lengdestav

3.1 Kalibrering av lengde-/ lasermåler

Operatør må sjekke lengdemåleren før oppstart hver slaktedag. Det skal sjekkes om lengdemåleren viser samme verdier som leses av på målestaven. Dette gjøres for å sjekke at lengdemåleren gir korrekte mål for lengde på slaktet.

Målestaven henges på slaktebanen. To punkter skal kontroll-måles, øverste (ØM) og nederste målepunkt (NP) på lengdemåleren. Dette er med andre ord en sjekk av bruttomålene i lengdemålingen, avstand mellom oversiden av banelegemet og øverste/nederste målepunkt for laseren.

Dokumentasjon av kalibrering: Operatøren gjennomfører en godkjent måling før utstyret tas i bruk. Måleresultatene genererer ei FTP/-fil som sendes til Animalia.

3.2 Slaktekrok 

Storfekroken ruller på banelegemet sin overside. Øverste målepunkt, KF, for slaktet er definert som undersiden av der slaktekroken går igjennom hælsena. 

For å få riktig lengde på slaktet, må en derfor trekke ifra lengden av kroken, dvs. fra banelegemets overside til undersiden av der kroken går innunder slaktets hælsena. For storfe og småfe er denne lengden 26,2 cm.

Tabell 1: Kroklengde for ulike slaktekroker

Nr.  Type krok Kroklengde
1 Storfekrok 26,2 cm

Nettolengde er bruttolengden minus lengde på krok. Det er viktig at kroklengde blir trukket ifra ved lengdemålingen og at dermed slaktets nettolengde er lengden på slaktet.

4. Lengde på slaktene

Laserstrålen innstilles og treffer grop i overarmsmuskelen på slaktet, nedre målepunkt (NM).

Slaktets lengde er lengde fra nedre målepunkt (NM) og opp til underkanten av der slaktekroken møter slaktet (KF). 

Lengde på slaktet vil være summen av lengden fra der laserstrålen treffer slaktet (NM) og opp til øverste målepunkt (ØM) som laseren når og avstanden fra dette øverste målepunkt og opp til krokfestet i slaktet. Lengden (ØM-KF) er en konstant, også kalt OFFSET. Offset kan variere mellom slakterier.

Slaktets lengde =  (NM-ØM) +(ØM-KF)

Lengde korreksjon: Lengde kan korrigeres hvis den sannsynligvis ikke er riktig. Strekk i ryggen, ryggbrudd og/eller hvis slaktet er lengre enn det laveste punktet på lengdemåleren skal lengden korrigeres ved at avviket fra korrekt lengde tastes inn i feltet «Lengde korreksjon». Lengdekorreksjon måles i centimeter (cm).

5. Bilde av slaktet

Det tas bilde av slaktet i forbindelse med klassifiseringen. Bildet lagres sammen med slakteloggen.

Dokumentasjon av målepunkt: Et kamera skal automatisk dokumentere målepunktet på slaktet i det operatøren trykker på registrering av måling. Database med bilder skal være tilgjengelig for Animalia.

6. Dokumentasjon

Data og bilder for hvert slakt oversendes til Animalia via et data-API. Animalia har laget applikasjoner for å raskt å kunne se bilder av slaktene og data om slaktet både i bilde- og dataapplikasjon.