ID: 210S_pussing
Utgave: 4
Utarbeidet av: Morten Røe
Godkjent av: Klassifiseringsutvalget
Gyldig fra: 1. November 2016
1.Hensikt: Beskrive utseende på et ferdig pusset storfeslakt.
2. Omfang: Gjelder obligatoriske tiltak definert under pussing av storfeslakt og som korrigerende tiltak ved avviksbehandling.
3. Ansvar/myndighet: Slakteriene skal følge spesifikasjonen. Klassifisøren kontrollerer gjennomføring og rapporterer.
4. Beskrivelse, slaktenes utseende ved omsetning:
Nr. | Navn | Beskrivelse |
1 | Utseende Kalv | Ved avregning og salg: Uten hode, hale og skanker. Kløyving avhengig av vekt. Kløyving/ Ikke kløyving avtales mellom selger og kunde. Liten Kalv omsettes individuelt på storfekrok, 1 krok pr slakt. Stor Kalv, 90.0 kg eller tyngre, omsettes på storfekrok, 1 krok pr halvdel. |
2 | Utseende storfe eldre enn 10 måneder | Ved avregning: Kløyvd, uten hode, hale og skank. Ved salg: Kløyvd, kvartet, uten hode, hale og skank. Bakpartene henger på storfekrok. Frampart henges i en S-krok, festa mellom 9 og 10 ribbein. S-kroken henges på en storfekroken. |
3 | Hodet avskjæring | Et rett kutt. Alle nakkevirvlene sitter på slaktet. |
4 | Framfoten | Framfoten kuttes i overkant av mellomfotsbeinet, dvs. fotrotsknoklene skal sitte på slaktet. |
5 | Bakfoten | Bakfoten kuttes i første haseleddet, fra klauv, dvs. småknoklene i leddet sitter på slaktet. |
6 | Kvarting | Kvarting mellom 10 og 11 ribbein. |
7 | Holdbarhet | I fersk tilstand er inntil 7 dager fra slaktedato til skjæredato, hvis intet annet er avtalt. |
4.2 Pussekontroll, registreringspunkter
Animalia sine registreringspunktene ved kontroller er:
Nr. | Navn | Beskrivelse |
1 | Flåing | Huden flås skånsomt slik at underhudsfettet sitter igjen på slaktet. |
2 | Avskjæring av hale | Halen kuttes mellom 5 og 6 halevirvel |
3 | Fett rundt halerot/ endetarmsåpning | Fett skal fjernes så brusk kommer frem rundt endetarmsåpningen |
4 | Ryggmargen | Fjernes fullstendig. |
5 | Fett over Flatbiff | Overflatefett skal tas bort. |
6 | Fett i bekken | Talg og sener på bekkenets innside fjernes. |
7 | Jurvev, testikkel-fett/kjønnsorgan | Jur- og jurvev, fettet rundt testiklene skal tas bort. Alle deler av kjønnsorgan fjernes. |
8 | Fett i svange | Fettdepoet i svangen, mellom bukside og rulleskinn skal sitte igjen. |
9 | Bukside | Hele buksiden mellom bekkenet og brystbeinet skal være med på slaktet. |
10 | Brystbeinets utside | Alt underhudsfett skal være på slaktet. |
11 | Fett/blodåre langs rygg | Kjertler, blodårer og fett langs ryggraden og rundt indrefiléne pusses vekk. |
12 | Nyretalg | All talg i bukhulen skal fjernes. Talg under hodet på indrefileten skal sitte igjen. Maksimal rest av talg er 50 gram. |
13 | Mellomgulv | Mellomgulvet skal tas ut. Maks. 10 mm. kan sitte igjen. |
14 | Brysthulen og brystbeinets innside | Fettdepotene på innsiden i brystet og mellom sidebeinene, skal sitte igjen, selv store valker. All talg på innsiden av brystbeinet skal fjernes. |
15 | Halsårer med fett | Halsårer med fett skal trimmes bort. |
16 | Blod/blodig vev i hals | Blod og vev med innsprengt blod fjernes. |
17 | Halsmuskler | Stikking utføres slik at musklene i halsen ikke blir skadet. Halsmuskel skjæres av etter naturlig hinne. |
18 | Øvrige slakteskader | Anmerking av ryggbrekk, snittskader og kassasjoner etc. |
4.3 Øvrige registreringspunkter
Nr. | Navn | Beskrivelse |
19 | Kløyving av slakt | Langs ryggradens midtlinje slik at torn-tappene blir delt likt på begge halvdelene. Maks. avvik fra midtlinje er 8 mm. |
20 | Deling av brystbein | Skal skje midt på beinet. Maks avvik fra beinets midtlinje er 5 mm. |
21 | Stempler og etiketter | Slaktet skal være korrekt merket |
22 | Hud og hår | Slaktet skal være fri for hud og hår. |
23 | Fekal forurensning | Skal ikke forekomme. |
Endringer i dette dokumentet:
1) Gammelt punkt 8 innarbeides i punkt 7.
2) Gammelt punkt 15, fett i brysthulen
Dokumentreferanse
801P_Pussing av slakt