ID: 062S_Aspirantopplæring oppstartskurs
Versjon: 10
Ansvarlig: Animalia
Utarbeidet av: Morten Røe, 19.oktober 2011
Godkjent av: Klassifiseringsutvalget
Gyldig fra: 19.10.2007
1. Hensikt: Beskrivelse av oppstartingskurs for klassifiseringsaspiranter. 2. Omfang: Gjelder alle godkjente klassifiseringsaspiranter.
3. Ansvar og myndighet: Alle som skal gå opp til eksamen må ha deltatt på oppstartingskurset, dvs. alle kursdagene er obligatoriske uavhengig av hvilken modul kandidaten tar. ANIMALIA har ansvar for programmet under oppstartingskurset og myndighet til å godkjenne et gjennomført kurs.
4. Gjennomføring:
1) Oppstartskurset arrangeres over inntil 5 dager, hvert år i november. Alle oppsatte kursdager er obligatoriske for aspirantene. Storfe, Småfe og Gris vil ha hver sin temadag.
Oppstartskurset legges opp etter følgende mal:
Nr. | Tema | Innehold |
1 | Klassifiseringshåndboka | Gjennomgang av de fleste spesifikasjonene i håndboka |
2 | Husdyrbruk | 1 dag, grunnleggende innføring i husdyrbruk/ slakteproduksjon |
3 | Praktisk klassifisering | 3 dager, en dag for hvert av de tre dyreslagene |
4 | Hvorfor klassifiserer vi? | Teori, grunnleggende innføring |
5 | Klassifiseringssystemene | Teori, grunnleggende innføring |
6 | Statistikk | 3 dager, innføring i statistikk for de ulike dyreslagene |
2) Vårkurs arrangeres over inntil 4 dager, hvert år i mars. Alle oppsatte kursdager er obligatoriske for aspirantene.
Nr. | Tema | Innehold |
1 | Skjæring av slakt | Innføring i skjæring, skjæremønstere og kalkulering |
2 | Praktisk klassifisering | Repetisjonsøvelser ang. klassifisering av de ulike dyreslagene |
3 | Dyrevelferd | Dyrevelferd i slakterier og under transport til slakteri |
4 | Hygiene | Hygiene i kjøttindustrien |
5 | Kjøtteknologi | Kjøttets egenskaper, fra muskel til mat |
6 | Organisering av klassifiseringen | Teori, grunnleggende innføring |
7 | Internkontroll | Praktiske øvelser |
Dokumentreferanse
220Klassifisering060P