Info til veterinærer om prøvetaking for blåtunge - reviderte krav fra 15.3 til 15.5

Husdyrnæringa har nå besluttet å justere kravene for livdyromsetning denne våren. Hva som blir gjeldende etter 15.mai er avhengig av Mattilsynets videre strategi og håndtering av blåtunge. Justering av soneforskriften kan gi endringer før 15. mai.

 

I forbindelse med utbrudd av blåtunge, er det krav om prøvetaking ved flytting av avlsdyr av drøvtyggere både fra Mattilsynet og fra næringa. Revideringen innebærer at det ikke stilles krav om testing av kalver og ikke-drektige storfe i denne tidsperioden.

Du finner informasjon om prøvetaking nederst i denne saken, Ved mistanke om blåtunge i et dyrehold, skal Mattilsynet varsles snarest. Mattilsynet vil vurdere om det skal tas ut prøver i dyreholdet. I noen tilfeller kan du som veterinær bli spurt om å ta ut prøver på vegne av Mattilsynet. Du vil da få informasjon fra Mattilsynet om hvordan prøveuttaket skal gjennomføres.

For å begrense smitten har Mattilsynet innført tiltak i sørlige deler av landet, i kommuner med antatt høyere risiko for blåtungesmitte. Tiltakene er beskrevet i Forskrift om tiltak for å begrense spredningen av blåtunge hos drøvtyggere - Lovdata

Husdyrnæringa stiller tilleggskrav ut over Mattilsynets krav. Alle krav er satt inn i tabellene under. Det skilles mellom omsetning innenfor og ut av tiltakssonen. For dyrehold i vaksinasjonssonen som har ett eller flere positive prøvesvar, gjelder samme regler som ved flytting ut av tiltakssonen, med unntak for værer (se fotnote tabell). 

Den viktigste endringen: i tillegg til kravene i tabellen under er det krav om testing av alle drektige storfe med kalvingsdato før 1.9.2025 som skal ut av en buffersone. På grunn av omfattende vaksinering stilles det krav om PCR og ikke ELISA. HT storfe fraråder å selge drektig storfe ut av buffersonen ettersom kalven utgjør en risiko for smittespredning, og en negativ PCR er ingen garanti for at kalven ikke bærer på smitte. 

Denne buffersona er lagt utenpå dagens tiltakssone. Dere kan se grensen for buffersona på kartet som kan zoomes inn på: Kommunekart (se kopi av kart under og liste over kommunenavn). Drektige storfe skal testes etter samme mønster som avlsokser (vet.attest pluss PCR).  

Anbefalinger: Det anbefales at disse dyregruppene testes før omsetning innen buffersona.  

  • Avlsokser: disse har stor verdi. I perioden 15.3-15.5. er det imidlertid lav sannsynlighet for at disse skal være smittet eller har redusert fertilitet.  
  • Drektige storfe: disse kan bære på svakfødte/”dumme” kalver ved smitte i drektigheten. Kalvene kan også være smitteførende.  
 

Tabellen viser krav fra Mattilsynet og anbefaling og krav fra husdyrnæringa

Bilde 1, Bilde

*Krav som gjelder ut av tiltakssona gjelder også for besetninger med positiv test for blåtunge i hele vaksinasjonssona.  

Krav til avlsmateriale er utelatt av tabellen. Mer om Mattilsynets krav finner du her: Veiviser: Se hva som gjelder i sonene med blåtunge | Mattilsynet 

Faglig bakgrunn

Ettersom Mattilsynets videre strategi for blåtunge ikke er avklart, må vi tilpasse oss med en midlertidig periode fra 15.3-15-5. Vi forventer ikke stor sviknott aktivitet før siste halvdel av mai, og dermed er det spesielt drektige storfe som kan bidra med smittespredning i denne perioden. 

Vaksinerte dyr vil teste positivt på ELISA-test (måling av antistoffer) – det vil medføre behov for justering i testregimet. Viruspåvising (PCR) er da en alternativ testmetode.   

Buffersone:

Næringa har ekstra krav for forflytning av drektige storfe ut av denne sona i perioden 15.3. til 15.5. Grensen er forsøkt lagt langs eksisterende grenser. Kommunekart 

Buffersonen inkluderer kommunene:

Rogaland:

Utsira, Haugesund, Tysvær, Vindafjord, Bokn, Karmøy, Sauda, Suldal, Stavanger, Hjelmeland, Strand, Kvitesøy, Randaberg, Sola, Strand, Hjelmeland, Sandnes, Gjesdal, Klepp, Time, Hå, Bjerkreim,Eigersund, Sokndal og Lund. 

Agder:

Flekkefjord, Farsund, Lyngdal, Kvinesdal, Sirdal, Åseral, Bygland, Evje og Hornnes, Åmli, Hægebostad, Lindesnes, Kristiansand, Vennesla, Iveland, Birkenes, Lillesand, Grimstad, Arendal, Froland, Tvedestrand, Risør, Vegårshei og Gjerstad. 

Telemark:

Kragerø, Drangedal, Nissedal, Nome, Bamble, Porsgrunn, Skien og Siljan. 

Vestfold:

Larvik, Sandefjord, Færder, Tønsberg, Horten og Holmestrand. 

Buskerud:

Kongsberg, Øvre Eiker, Drammen og Lier. 

Akershus:

Bærum, Asker, Nesodden, Frogn, Nordre Follo, Nittedal, Lillestrøm, Rælingen, Aurskog-Høland, Lørenskog, Enebakk, Ås og Vestby. 

Oslo:

Oslo 

Innlandet:

Eidskog. 

Østfold:

Indre Østfold, Rakkestad, Våler i Østfold, Skiptvet, Marker, Aremark, Halden, Hvaler, Fredrikstad, Sarpsborg, Råde og Moss. 

Prøvetaking og innsending

Ved prøvetaking er det svært viktig at Veterinærinstituttet får korrekt informasjon om dyreholdet og hvorvidt formålet med prøven er mistanke eller kjøp/salg. 

  1. Opprett bruker og registrer prøven på elektronisk innsendingsskjema, eller last ned rekvisisjon her: Velg arten du skal sende inn prøve fra - Veterinærinstituttet 
  2. Det er alltid  veterinær som skal fylle ut innsendingsskjemaet. Det er veterinær som skal stå som prøveinnsender og mottaker av svaret. Du trenger kun å skrive inn lokalt Mattilsyn når det er prøvetaking ved mistanke, ikke ved kjøp /salg. 
  3. Husk å fylle ut ønskede tester, og om prøven er tatt på grunn av klinisk mistanke om blåtunge eller i forbindelse med kjøp/salg. Presiser om det ønskes undersøkt for PCR eller ELISA. 
  4. Ta korrekte prøver i henhold til tabellen over, og vær nøye med å skifte kanyle og utstyr mellom hvert dyr. Spesielt PCR er en svært sensitiv analysemetode, slik at risiko for krysskontaminering er stor, i tillegg til risiko for spredning av smitte. 
  5. Send prøven med bedriftspakke eller ekspress over natt. Du kan skrive ut adresselapp eller scanne QR-kode hos posten/Bring. Velg «Serologi» i innsendingen hos Bring i linken under, da kommer dette automatisk opp. NB! Vær oppmerksom på at prøver som sendes som bedriftspakke kan bruke flere dager i posten. Hasteprøver må sendes med ekspress over natt. Prøver ved klinisk mistanke prioriteres foran prøver i forbindelse med kjøp/salg. Se informasjon fra Veterinærinstituttet -  Innsending av prøver 
  6. Pakken merkes "BTV" eller "blåtunge" og sendes til: Seksjon for immunologi, virologi og parasittologi, Veterinærinstituttet, Arboretveien 57, 1433 Ås

Analysetype

Det brukes PCR for å påvise virus og ELISA for å påvise antistoffer. For PCR skal det tas prøve med EDTA (lilla kork), for serologi skal det tas fullblod (rød kork). Det er viktig at det kommer tydelig fram av rekvisisjonen hvilken analyse som skal gjennomføres. Før gjerne også opp hvilken kategori dyr det gjelder, er det drektige dyr, avlsokse osv. 

Det er produsenten som betaler for analysen ved kjøp/salg. Prøver ved mistanke er gratis. 

Andre nyttige lenker for prøvetaking og innsending

Kommuner i tiltakssonen for blåtunge: Egersund, Lund, Sokndal, Flekkefjord, Kvinesdal, Farsund, Lyngdal, Hægebostad, Lindesnes, Kristiansand, Vennesla, Lillesand, Iveland, Birkenes, Grimstad, Arendal og Froland. Kilde: Mattilsynet

Vaksinasjonssonen består av fylkene Rogaland, Agder, Buskerud, Telemark, Oslo, Akershus, Vestfold, Østfold. Vaksinasjonssonen dekker også kommunene Sveio og Etne i Vestland fylke og kommunene Elverum, Våler, Åsnes, Grue, Nord-Odal, Sør-Odal, Kongsvinger og Eidskog i Innlandet fylke. Kilde: Mattilsynet