Blåtunge - nye krav ved omsetning av livdyr i perioden 15.3-15.5

Husdyrnæringa har nå besluttet å justere kravene for livdyromsetning denne våren. Hva som blir gjeldende etter 15.mai er avhengig av Mattilsynets videre strategi og håndtering av blåtunge.

Nødvendig livdyromsetning styres fortsatt etter prinsippet kortreist og kystnært og fra lav til høy risiko – det vil si i retning mot kysten og sørover.

Under er det satt inn en tabell med krav fra Mattilsynet samt anbefaling og krav fra husdyrnæringa. Det er viktig å merke seg at i tillegg til kravene i tabellen under er det krav om testing av alle drektige storfe med kalvingsdato før 1.9.2025 som skal ut av en buffersone. HT storfe fraråder å selge drektig storfe ut av buffersonen ettersom kalven utgjør en risiko for smittespredning, og en negativ PCR er ingen garanti for at kalven ikke bærer på smitte.

Denne buffersona er lagt utenpå dagens tiltakssone. Dere kan se grensen for buffersona på kartet som kan zoomes inn på:  Kommunekart (se kopi av kart under og liste over kommunenavn). Drektige storfe skal testes etter samme mønster som avlsokser (vet.attest pluss PCR).

Anbefalinger: Det anbefales at disse dyregruppene testes før omsetning innen buffersona. 

  • Avlsokser: disse har stor verdi. I perioden 15.3-15.5. er det imidlertid lav sannsynlighet for at disse skal være smittet eller har redusert fertilitet. 
  • Drektige storfe: disse kan bære på svakfødte/”dumme” kalver ved smitte i drektigheten. Kalvene kan også være smitteførende. 

Tabell: krav fra Mattilsynet og anbefaling og krav fra husdyrnæringa

#Krav som gjelder ut av tiltakssona gjelder også for besetninger med positiv test for blåtunge i hele vaksinasjonssona.  

Krav til avlsmateriale er utelatt av tabellen. Mer om Mattilsynets krav finner du her: Veiviser: Se hva som gjelder i sonene med blåtunge | Mattilsynet 

Viktigste endringer

Testing for antistoffer (serologi) har ikke lenger en funksjon da mange dyr er vaksinert. Vi klarer ikke skille på antistoffer fra vaksine eller naturlig infeksjon.

Faglig bakgrunn

Ettersom Mattilsynets videre strategi for blåtunge ikke er avklart, må vi tilpasse oss med en midlertidig periode fra 15.3-15-5. Vi forventer ikke stor sviknott aktivitet før siste halvdel av mai, og dermed er det spesielt drektige storfe som kan bidra med smittespredning i denne perioden.

Vaksinerte dyr vil teste positivt på ELISA-test (måling av antistoffer) – det vil medføre behov for justering i testregimet. Viruspåvising (PCR) er da en alternativ testmetode.  

Planlegg i god tid

Blåtungesituasjonen er uviss i årene som kommer, men det er lurt å ta høyde for at det blir økt forekomst av blåtunge i 2025 sammenlignet med 2024. Det anbefales å etablere rutiner for at livdyromsetning skjer mest mulig lokalt og fra områder med antatt lav risiko til områder med samme eller høyere risiko. Prinsippet om kortreist og kystnært gjelder.

Buffersone:  

Næringa har ekstra krav for forflytning av drektige storfe ut av denne sona i perioden 15.3. til 15.5. Grensen er forsøkt lagt langs eksisterende grenser. Kommunekart 

 Buffersonen inkluderer kommunene:

Rogaland:

Utsira, Haugesund, Tysvær, Vindafjord, Bokn, Karmøy, Sauda, Suldal, Stavanger, Hjelmeland, Strand, Kvitesøy, Randaberg, Sola, Strand, Hjelmeland, Sandnes, Gjesdal, Klepp, Time, Hå, Bjerkreim, Eigersund, Sokndal og Lund.

Agder:

Flekkefjord, Farsund, Lyngdal, Kvinesdal, Sirdal, Åseral, Bygland, Evje og Hornnes, Åmli, Hægebostad, Lindesnes, Kristiansand, Vennesla, Iveland, Birkenes, Lillesand, Grimstad, Arendal, Froland, Tvedestrand, Risør, Vegårshei og Gjerstad.

Telemark:

Kragerø, Drangedal, Nissedal, Nome, Bamble, Porsgrunn, Skien og Siljan.

Vestfold:

Larvik, Sandefjord, Færder, Tønsberg, Horten og Holmestrand.

Buskerud:

Kongsberg, Øvre Eiker, Drammen og Lier.

Akershus:

Bærum, Asker, Nesodden, Frogn, Nordre Follo, Nittedal, Lillestrøm, Rælingen, Aurskog-Høland, Lørenskog, Enebakk, Ås og Vestby.

Oslo:

Oslo

Innlandet:

Eidskog.

Østfold:

Indre Østfold, Rakkestad, Våler i Østfold, Skiptvet, Marker, Aremark, Halden, Hvaler, Fredrikstad, Sarpsborg, Råde og Moss.



Vaksinasjonssonen dekker fylkene Rogaland, Agder, Buskerud, Telemark, Oslo, Akershus, Vestfold og Østfold. Vaksinasjonssonen dekker i tillegg kommunen Sveio og Etne i Vestland fylke og kommunene Elverum, Våler, Åsnes, Grue, Nord-Odal, Sør-Odal, Kongsvinger og Eidskog i Innlandet fylke. Kilde: Mattilsynet.