Blåtunge - reviderte krav ved omsetning av livdyr

Husdyrnæringa har nå besluttet å justere kravene for livdyromsetning for perioden 1.1.-15.3.2025.

Viktigste endringer

I januar 2025 er resultatene av en ny runde med analyse av tankmelkprøver klar. Videre anbefales det nå vaksinering i risikoområder (se egen saker). Kartlegging vil dermed måtte ta hensyn til at tidligere smitta dyr og vaksinerte dyr vil kunne gi positive testresultater uten at det er aktiv smitte hos dyra. Det stilles derfor ikke lenger krav om testing av kalver og ikke drektige storfe. Krav til testing av drektige storfe og avlsokser opprettholdes i perioden. Okser kan være sterile og drektige storfe kan føde kalver som utgjør en risiko for å spre smitte til andre områder.

Faglig bakgrunn

Perioden 1.1.-15.3. regnes som vektorfri periode og det er ikke fare for nye smittetilfeller. Tiltakene er tilpasset krav fra Mattilsynet og vil revideres dersom det kommer endringer i soneforskriften, eller av andre faglige hensyn. Vaksinerte dyr vil teste positivt på ELISA-test (måling av antistoffer) – det vil medføre behov for justering i testregimet. Viruspåvising (PCR) er da en alternativ testmetode.

Hva vil gjelde neste sommer

Etter at vektorfri periode er over vil alle dyr som flyttes fra risikoområder kunne være smitta og utgjøre en kilde for spredning til lokal sviknottpopulasjon i ellers frie deler av landet. I neste omgang da smitte til drøvtyggere. Det er ikke besluttet hvilke krav Mattilsynet og næringa vil stille etter 15.03.25.

Planlegg i god tid

Blåtungesituasjonen er uviss i årene som kommer, men det er lurt å ta høyde for at det blir økt forekomst av blåtunge i 2025 sammenlignet med 2024. Det anbefales å etablere rutiner for at livdyromsetning skjer mest mulig lokalt og fra områder med antatt lav risiko til områder med samme eller høyere risiko. Prinsippet om kortreist og kystnært gjelder.

Videre bør omsetning ut fra områder med høy- og middels-risiko skje i vektorfri periode, fra januar til mars. Vurder gjerne muligheten av å omsette dyr i denne perioden heller enn å vente til neste vår og sommer. Det gjelder særlig ikke-drektige hunndyr og kalv som ikke har testkrav, evt også værer til bruk neste høst.

Områder med krav til testing

Kravene under gjelder Mattilsynets tiltakssone, men også resten av de kystnære områdene i Rogaland til og med Østfold. Livdyrformidler foretar nærmere risikovurdering i hvert enkelt tilfelle. Nye analyser av tankmelk kan påvirke hvilke områder som er aktuelle. 

Storfe 1.1. t.o.m. 15.3.2025

*NB! For dyrehold i vaksinasjonssonen som har ett eller flere positive prøver, gjelder samme regler som ved flytting ut av tiltakssonen.
#Ingen spesielle krav – men krav om egenerklæring og karenstid iht. landdyrforflytningsforskriften § 12

Sau 1.1. t.o.m. 15.3.2025

Hverken Mattilsynet eller næringa stiller krav om testing av sau (eller geit) i vektorfri periode. Ved omsetning av hunndyr av sau, må det som alltid søkes Mattilsynet som i hvert enkelt tilfelle stiller krav for å tillate overføring. Mattilsynet stiller ikke rutinemessig krav om testing av hunndyr for blåtunge i denne sammenheng.