Doktorgrad skal forbedre slaktehygienen for gris
Janne Holthe, spesialveterinær innen mattrygghet hos Animalia, skal ta doktorgrad i slaktehygiene for gris. Hun gjennomfører en nærings-PhD, hvor hun kombinerer sin stilling med rollen som stipendiat ved NMBU Veterinærhøyskolen.
Forskningsprosjektet Hygenea Pork
Doktorgradsprosjektet Hygenea Pork har som hovedmål å utvikle innovative risikobaserte verktøy for hygienekontroll ved svineslakterier. Dette er for å forbedre mattryggheten og bærekraft i produksjon av svinekjøtt. Prosjektet er finansiert av forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA) og norske slakterier.
– Dette prosjektet gir en unik mulighet til å utvikle praktiske verktøy som kan brukes for å forbedre slaktehygienen og kategorisere slakteriene i henhold til risiko på en vitenskapelig måte, sier Janne Holthe.
Prosjektet skal undersøke hvilke bakterier som finnes på slakteskrotten ved de ulike operasjonene under slaktingen. Dette inkluderer å se hvilke bakterier som overlever skålding, flambering og kjøling. Det vil gjøres i to norske slakterier. Det vil også vurdere anvendeligheten av hygienisk regnskap som et verktøy for å evaluere hygiene ved svineslakterier i Europa.
Mikrobiologisk testing og internasjonale studier
Prosjektet inkluderer mikrobiologisk testing av slakteskrotter for å undersøke samsvaret mellom visuell hygiene (hygienisk regnskap) og bakterieforekomst. Dette innebærer besøk hos slakterier i Spania, Serbia, England, Nederland, Tyskland og Finland. I tillegg gjennomføres en studie av bakteriedynamikken langs slaktelinjer i norske slakterier, med prøvetaking underveis i slakteprosessen for å analysere bakteriemengde og -type.
Viktig bidrag
Ann-Katrin Llarena ved NMBU er hovedveileder for doktorgraden, med Sigrun Hauge i Animalia som medveileder. Forskningsinstitusjoner som deltar i prosjektet, inkluderer NMBU Veterinærhøyskolen og Veterinærinstituttet. Norske slakterier som deltar er Nortura, Fatland, Furuseth og Jens Eide. Hygenea Pork har potensial til å gi betydelige bidrag til forbedring av slaktehygiene og mattrygghet, samt redusere matsvinn og forlenge holdbarheten på svinekjøttprodukter.
For å lese mer om forskningsprosjekt Hygenea Pork, klikk her.