Go'mørning er et digitalt fagmagasin. Klikk på nedoverpilen rett under denne boksen for å sortere innholdet etter tema.
Animalia har gjennom flere år jobbet med å forbedre klassifiseringsmetodene slik at de blir mer objektive og etterprøvbare. Klassifisering med bruk av lengdemåling er innført med gode resultater på både storfe og rein. Nå blir lengdemåling et standard verktøy også i småfeklassifiseringen.
Slakteriene har aldri registrert mindre slakting av sau og lam enn i 2023. Per november 2023 ble det registrert i år er det registrert slakta litt mer enn 1,067 millioner sau og lam. Sammenlignet med fjoråret lå vi an til å få en nedgang på 50 000 slakt.
I april 2022 vedtok klassifiseringsutvalget at lengdemåling for småfe skal innføres. Men innføring av klassifisering med lengdemåling som obligatorisk system for småfe kan først skje i 2023, og klassifiseringsutvalget ønsker en gradvis innfasing i anleggene.
Klassifiseringsutvalget har vedtatt å gjennomføre justeringer i lengdemålingssystemet for storfe fra 6. januar 2020. I løpet av 2019 har vi fått mange innspill for å gjøre klassefastsettelsen mer robust. Prinsippene i måten vi beregner klasse på ligger fast.
Mandag 7. januar 2019 innføres det nye systemet for fastsettelse av klasse for storfe. Klasse fastsettes automatisk ut fra registreringer om slaktet og lengdemåling.
Norsvin har hatt et kontinuerlig fokus på å finne nye målemetoder i avlsarbeidet. Det er viktig for nøyaktigheten og dermed hastigheten på den avlsframgangen som skapes. Bedre presisjon og mindre støy eller feil i klassifiseringen vil derfor også forbedre avlsframgang.
Prosjektet MeatCrafter skal kombinere 3D-fotografering av slakt med optiske NIR-målinger for å bestemme slaktenes muskelfylde og fethetsgrad automatisk.
I Norge benyttes måleinstrumentet GP7 for å fastsette kjøttprosent på svineslakt. I Animalia har vi dokumentert at det er godt statistisk samsvar mellom kjøttprosent hos gris beregnet ut fra kommersielt skjæremønster og ved manuell disseksjon. Klassifiseringsutvalget har derfor anbefalt å bruke Animalias kommersielle skjæremønster som referansemetode ved revisjonene av likningen som brukes for å regne ut slaktets kjøttprosent.
12. september 2017 vedtok bransjestyret at klassefastsettelsen for storfeslakt (EUROP) fra 2019 skal skje ut fra målinger av lengde og vekt samt opplysninger fra Husdyrregisteret. Fettgruppe skal fremdeles settes av godkjent klassifisør. Kategori fastsettes allerede per dato ut fra Husdyrregisteret.
Måten vi klassifiserer slakt på i Norge er i utvikling. Med våre relativt små volum, svarer det seg ikke å investere i de mest høyteknologiske løsningene. Men enkle måleverktøy kan gi mer nøyaktige og objektive målinger, og automasjon vil kunne gjøre klassifiseringsarbeidet enda mer rasjonelt.