Spiselige kjøttbiprodukter

Å bruke hele dyret er en viktig del av bærekraftig kjøttproduksjon. Husdyrnæringen i Norge har alltid vært opptatt av dette. I dag er fokuset på matsvinn og optimal bruk av ressurser viktige motivasjonsfaktorer. Til tross for dette spiser vi mindre kjøttbiprodukter enn noen gang.

Kjøttbiprodukter blir som regel bearbeidet, eller brukt inn i bearbeidede produkter. I Norge har vi lang tradisjon blant annet med speking, røyking og salting. Bearbeidede kjøttprodukter har tradisjonelt hatt en høyere andel fett, mettet fett og/eller salt sammenliknet med rent kjøtt. I dag er mange bearbeidede kjøttproduktene merket med Nøkkelhullet, som setter krav til andel kjøtt, mengde salt og fett i produktet.

Utviklingen av inntak i kjøttbiprodukter

Ettersom det er brukt ulike metoder for å beregne forbruk av biprodukter siden 1990, kan man ikke sammenlikne dataene fra 1990 med dagens tall direkte. Vi har allikevel valgt å fremstille dataene over tid fra 1990 til i dag for å vise utviklingen.

I 2020 innhentet Animalia nye tall på bruk av spiselige kjøttbiprodukter i Norge. Denne metoden ligger nå til grunn for beregningene.

Figur 1:  Endring i inntak av kjøttbiprodukter siden 1990.  
*inkluderer vilt, hest og uspesifisert

Som figuren viser, har inntaket av spiselige biprodukter i Norge gått ned siden 1990. Mens inntaket av kjøttbiprodukter var omtrent 1,7 kg per person i 2023, var det 2,5 kg i 1990.

Svin utgjør den største andelen av biprodukter, på 58 %. Biprodukter fra fjørfe utgjør omtrent 6% av forbruket av biprodukter, mens det var under 0,1% i 1990. Dette henger tett sammen med økningen i forbruk av fjørfe siden 1990-årene.

Det meste av norske biprodukter blir utnyttet, og kun en liten andel blir destruert. En stor del av de norske spiselige biproduktene eksporteres, særlig til det afrikanske kontinentet og Øst-Europa, mens en betydelig andel brukes som dyrefôr, går til Biosirk Norge AS eller utnyttes på annen måte.