I forbindelse med en nylig oppdatering av næringsinnholdet i storfekjøtt, gjennomførte Animalia også analyser av aminosyrer. Matvaretabellen inneholder de fleste næringsstoffer i vanlige norske matvarer, men aminosyrer er i dag ikke inkludert i tabellen. Både den danske og svenske matvaretabellen inneholder data på dette.
Proteiner er bygd opp av aminosyrer. Noen av aminosyrene kan ikke kroppen lage selv, men må tilføres via kostholdet. Disse kaller vi essensielle aminosyrer. To matvarer som inneholder samme mengde protein, kan ha helt forskjellig sammensetning og innhold av aminosyrer. Dette er avgjørende for proteinkvaliteten. Generelt har proteiner fra kjøtt, meieri, egg og fisk høyere proteinkvalitet enn proteiner fra plantekilder.
Kunnskap om aminosyreinnholdet i matvarer er viktig for å kunne vurdere i hvilken grad kostholdet dekker behovet hos grupper eller enkeltindivider. Behovet for aminosyrer avhenger av alder og vekt. Det er viktig å ha norske og oppdaterte data på dette fordi det har betydning for kvaliteten på proteinene i kostholdet.
Se også: Proteinkvalitet
Utvalget av storfe
Utvalget besto av ti ulike individer fra ni ulike produsenter. For aminosyrer ble to stykningsdeler samt 5 % karbonadedeig analysert. Det ble gjort parallellanalyser for en samlet prøve av henholdsvis indrefilet, entrecôte og karbonadedeig med 5% fett fra de ti individene.
Tabellen under viser innholdet av 20 ulike aminosyrer, hvorav åtte er essensielle. Resultatene er et gjennomsnitt av parallellanalysene.
Aminosyre |
Mengde, mg/100 g indrefilet |
Mengde, mg/100 g entrecôte |
Mengde, mg/100 g karbonadedeig, 5 % fett |
Alanin |
1180 |
1240 |
1240 |
Arginin |
1295 |
1265 |
1325 |
Asparaginsyre |
1915 |
1900 |
1930 |
Cystein + cystine |
175 |
182 |
195 |
Fenylalanin |
841 |
858 |
916 |
Glutaminsyre |
2835 |
3115 |
3325 |
Glysin |
910 |
1040 |
985 |
Histidin |
772 |
794 |
748 |
Hydroksyprolin |
Under deteksjonsgrensen |
Under deteksjonsgrensen |
Under deteksjonsgrensen |
Isoleucin |
921 |
898 |
928 |
Leusin |
1640 |
1620 |
1730 |
Lysin |
2005 |
1650 |
744 |
Metionin |
438 |
428 |
408 |
Ornitin |
Under deteksjonsgrensen |
Under deteksjonsgrensen |
Under deteksjonsgrensen |
Prolin |
798 |
841 |
842 |
Serin |
821 |
791 |
830 |
Treonin |
942 |
900 |
938 |
Tyrosin |
705 |
677 |
719 |
Tryptofan |
277 |
252 |
262 |
Valin |
983 |
991 |
1050 |
Les mer om analyseprosjektet for storfekjøtt i PDF-en her.