Aminosyreinnhold i norsk storfekjøtt

Proteininnholdet i storfekjøtt varierer mellom 18 og 23 g per 100 g. Det gjør storfekjøtt til en proteinrik matvare. Aminosyreinnholdet i protein i norsk storfekjøtt har derimot ikke vært kjent. Nå har Animalia gjennomført et analyseprosjekt av storfe hvor en rekke aminosyrer ble analysert.

I forbindelse med en nylig oppdatering av næringsinnholdet i storfekjøtt, gjennomførte Animalia også analyser av aminosyrer. Matvaretabellen inneholder de fleste næringsstoffer i vanlige norske matvarer, men aminosyrer er i dag ikke inkludert i tabellen. Både den danske og svenske matvaretabellen inneholder data på dette.

Proteiner er bygd opp av aminosyrer. Noen av aminosyrene kan ikke kroppen lage selv, men må tilføres via kostholdet. Disse kaller vi essensielle aminosyrer. To matvarer som inneholder samme mengde protein, kan ha helt forskjellig sammensetning og innhold av aminosyrer. Dette er avgjørende for proteinkvaliteten. Generelt har proteiner fra kjøtt, meieri, egg og fisk høyere proteinkvalitet enn proteiner fra plantekilder.

Kunnskap om aminosyreinnholdet i matvarer er viktig for å kunne vurdere i hvilken grad kostholdet dekker behovet hos grupper eller enkeltindivider. Behovet for aminosyrer avhenger av alder og vekt. Det er viktig å ha norske og oppdaterte data på dette fordi det har betydning for kvaliteten på proteinene i kostholdet.

Se også: Proteinkvalitet

Utvalget av storfe

Utvalget besto av ti ulike individer fra ni ulike produsenter. For aminosyrer ble to stykningsdeler samt 5 % karbonadedeig analysert.  Det ble gjort parallellanalyser for en samlet prøve av henholdsvis indrefilet, entrecôte og karbonadedeig med 5% fett fra de ti individene.

Tabellen under viser innholdet av 20 ulike aminosyrer, hvorav åtte er essensielle. Resultatene er et gjennomsnitt av parallellanalysene.

Aminosyre 

Mengde, mg/100 g indrefilet 

Mengde, mg/100 g entrecôte 

Mengde, mg/100 g karbonadedeig, 5 % fett 

Alanin  

1180 

1240 

1240 

Arginin  

1295 

1265 

1325 

Asparaginsyre  

1915 

1900 

1930  

Cystein + cystine  

175 

182 

195 

Fenylalanin  

841 

858 

916 

Glutaminsyre  

2835 

3115  

3325  

Glysin  

910 

1040 

985 

Histidin  

772 

794 

748 

Hydroksyprolin  

Under deteksjonsgrensen 

Under deteksjonsgrensen 

Under deteksjonsgrensen 

Isoleucin  

921 

898  

928 

Leusin  

1640 

1620  

1730  

Lysin  

2005 

1650  

744  

Metionin  

438 

428  

408  

Ornitin  

Under deteksjonsgrensen 

Under deteksjonsgrensen 

Under deteksjonsgrensen  

Prolin  

798 

841 

842 

Serin  

821 

791 

830 

Treonin  

942 

900  

938  

Tyrosin  

705 

677 

719  

Tryptofan  

277  

252  

262  

Valin  

983 

991  

1050  

 Les mer om analyseprosjektet for storfekjøtt i PDF-en her.