Proteiner er bygd opp av aminosyrer. Innholdet og sammensetningen av aminosyrene avgjør hva slags funksjon og egenskap proteinet har. Selv om to matvarer kan ha tilnærmet samme innhold av protein, er sammensetningen av aminosyrer i proteinene ulik. Derfor er det viktig å få mer kunnskap om innholdet av aminosyrer i norske matvarer.
Se også: Proteinkvalitet og Egg og helse
I Norge spiser vi omtrent et halvt egg i gjennomsnitt per dag, tilsvarende 30 g egg. Forbruket av egg har vært nokså stabilt de siste 10 årene.
Kunnskap om aminosyreinnholdet i matvarer er viktig for å kunne vurdere i hvilken grad kostholdet dekker behovet hos grupper eller enkeltindivider. Behovet for aminosyrer avhenger av alder og vekt. Til nå har det kun vært internasjonale data på aminosyreinnholdet i egg, men med denne analysen har vi fått god kunnskap om innholdet i norske egg.
Utvalg av egg
I alt ble 20 egg analysert med parallellanalyser. Eggene kom fra samme produsent og én verpehønehybrid. Høner legger egg fra ca. 20 til 78 ukers alder. Ut fra statistikk hos eggprodusenten, fant man at et representativt egg har en vekt på rundt 64 g. Utvalget av egg hadde en gjennomsnittsvekt på 63,6 g.
Tabellen under viser innholdet av aminosyrer i utvalget. Resultatene er et gjennomsnitt av parallellanalysene.
Aminosyre | Mengde, mg/100 g egg |
Alanin |
675 |
Arginin |
746 |
Asparaginsyre |
1250 |
Cystein + cystine |
289 |
Fenylalanin |
635 |
Glutaminsyre |
1525 |
Glysin |
399 |
Histidin |
290 |
Hydroksyprolin |
Under deteksjonsgrensen |
Isoleucin |
610 |
Leusin |
1025 |
Lysin |
817 |
Metionin |
374 |
Ornitin |
40 |
Prolin |
483 |
Serin |
915 |
Treonin |
579 |
Tyrosin |
490 |
Tryptofan |
187 |
Valin |
740 |