Aminosyreinnhold i norske egg

Egg har et høyt innhold av protein, med 13 g protein per 100 g. Aminosyreinnholdet i norske egg har derimot ikke vært kjent. I 2022 gjennomførte Animalia et analyseprosjekt av egg hvor en rekke aminosyrer ble analysert.  

Proteiner er bygd opp av aminosyrer. Innholdet og sammensetningen av aminosyrene avgjør hva slags funksjon og egenskap proteinet har. Selv om to matvarer kan ha tilnærmet samme innhold av protein, er sammensetningen av aminosyrer i proteinene ulik. Derfor er det viktig å få mer kunnskap om innholdet av aminosyrer i norske matvarer.  

Se også: Proteinkvalitet og Egg og helse 

I Norge spiser vi omtrent et halvt egg i gjennomsnitt per dag, tilsvarende 30 g egg. Forbruket av egg har vært nokså stabilt de siste 10 årene.  

Kunnskap om aminosyreinnholdet i matvarer er viktig for å kunne vurdere i hvilken grad kostholdet dekker behovet hos grupper eller enkeltindivider. Behovet for aminosyrer avhenger av alder og vekt. Til nå har det kun vært internasjonale data på aminosyreinnholdet i egg, men med denne analysen har vi fått god kunnskap om innholdet i norske egg.

Utvalg av egg 

I alt ble 20 egg analysert med parallellanalyser. Eggene kom fra samme produsent og én verpehønehybrid. Høner legger egg fra ca. 20 til 78 ukers alder. Ut fra statistikk hos eggprodusenten, fant man at et representativt egg har en vekt på rundt 64 g. Utvalget av egg hadde en gjennomsnittsvekt på 63,6 g. 

Tabellen under viser innholdet av aminosyrer i utvalget. Resultatene er et gjennomsnitt av parallellanalysene.  

Aminosyre Mengde, mg/100 g egg

Alanin 

675 

Arginin 

746 

Asparaginsyre 

1250 

Cystein + cystine 

289 

Fenylalanin 

635 

Glutaminsyre 

1525 

Glysin 

399 

Histidin 

290 

Hydroksyprolin 

Under deteksjonsgrensen 

Isoleucin 

610 

Leusin 

1025 

Lysin 

817 

Metionin 

374 

Ornitin 

40 

Prolin 

483 

Serin 

915 

Treonin 

579 

Tyrosin 

490 

Tryptofan 

187 

Valin 

740