Prosjektet (2012-2015) ble ledet av Nofima, i samarbeid med prosjektansvarlig Nortura, samt Veterinærinstituttet, KLF, Grilstad, Lilleborg, ISS og Animalia. Hovedmålet i prosjektet var å redusere forekomsten av Listeria monocytogenes i kjøttprodukter. Både produksjonsmiljøet og sluttprodukter ble undersøkt, og ved hjelp av disse undersøkelsene har man fått ny kunnskap om smittekilder og hvordan Listeria vokser og overlever i produksjonsmiljøet og i produkter.
Målgruppen for veilederne er personell som arbeider med kvalitetsledelse, kvalitetssikring og produksjonshygiene i anlegg som produserer produkter som har Listeria-risiko. De tre veilederne er laget av Nofima og Veterinærinstituttet. Det er:
• Overvåkning og prøvetaking for økt kontroll med Listeria ved produksjon av varmebehandlede, spiseklare kjøttprodukter (av Nofima)
• Problemløsning og forebygging av Listeria i avdelinger som håndterer uemballerte, varmebehandlete kjøttprodukter (av Nofima)
• Belastningsstudier et verktøy for håndtering av Listeriarisiko i spiseferdige produkter (av Veterinærinstituttet).
Last ned veileder om Risikobasert overvåking