Hvordan bestemmes klassen ved hjelp av lengdemåling?
- Ved klassifisering med lengdemåling får slaktene beregnet klassen ved hjelp av en likning der data fra Husdyrregisteret og data registrert på slaktet inngår.
- Fra Husdyrregisteret hentes informasjon om alder i antall dager, kjønn og rase.
- På slakteriet blir slaktet veid og lengdemålt. I tillegg blir slaktene inndelt i kategorier ut fra alder og kjønn, eksempelvis Ung okse, Ku, Kalv osv.
- For å komme fram til slaktets klasse er det utviklet egne formler for hvert kjønn.
- Alle slakt inndeles i 9 rasegrupper etter informasjon fra Husdyrregisteret om rasene til alle 16 tippoldeforeldrene. Inndelingen i de ni gruppene reflekterer gruppenes relative kjøtt- og beininnhold.
Tabell: Rasegruppene som inngår i beregningen
Nr. |
Rasegruppe |
|
1 |
Kombi |
NRF (rase 01); Jersey (rase 02); Sidet Trønder (rase 03); Telemark (rase 04); Dølafe (rase 05); Raukolle (rase 06); Sør- og Vestlandsfe (rase 07); Vestlandsfe (rase 08); Rødt Dansk (rase 10); Brown Swiss (rase 11); Jarlsberg (rase 12); Canadisk Ayrshire (rase 14); Montbeliard (rase 15); Mørefe (rase 16); Normande (rase 17); Ukjent (rase 99) |
2 |
Små kjøttfe |
Fleichvieh (rase 13); Scottish Highland (rase 27); Tiroler Grauvieh (rase 28); Dexter (rase 29); Galloway (rase 31); Salers (rase 32); Chianina (rase 33); Mini Hereford (rase 35); Wagyu (rase 39); Jak (rase 40); Krysning (rase 98); |
9 |
Holstein |
Holstein (rase 09) |
21 |
Hereford |
Hereford (rase 21); |
22 |
Charolais |
Charolais (rase 22); |
23 |
Angus |
Aberdeen Angus (rase 23) |
24 |
Limousine |
Limousine (rase 24); Piemontese (rase 30) |
25 |
Simmental |
Simmental Kjøtt (rase 25); |
26 |
Blonde |
Blonde D’aquitaine (rase 26); |
Les mer om klassefastsettelse for storfe i Klassifiseringshåndboka
- Først beregnes slaktets K-faktor. K-faktor er et forholdstall mellom vekt og lengde, som er nært beslektet med prinsippet for beregning av BMI hos mennesker.
- Deretter beregnes slaktets klasse ved hjelp av en likning med følgende faktorer: k-faktor, rasegrupper, lengde, vekt, alder og kjønn.
- Klassen regnes ut med to desimaler og rundes av til nærmeste hele tall i tråd med EUROP-skalaen. I beregningen er det slaktets k-faktor og rasegruppe som har størst påvirkning på klassen.
NB - Fullstendige og riktige registreringer i Husdyrregisteret er en forutsetning for å få et riktig oppgjør for slaktet.
Les også: Spørsmål og svar - klassifisering med lengdemåling
Ta kontakt med slakteriet ditt eller Animalia om du har spørsmål til klassefastsettelse med lengdemåling.