I samme periode har middel klasse økt med 0,8 klasser til 3,90, dvs. fra P+ til O- i gjennomsnittlig klasse. Samtidig har middel fettgruppe gått opp med 1,4 fettgrupper og nærmer seg overgangen mellom fettgruppe 3 og 3+.
I 1996 fikk 52 % av kyrne pristrekk fordi de de var for fete. I 2021 er den samme prosenten 80 %, dvs. 28 % økning i antall kyr som får pristrekk.
77 % av alle eldre kyr er mjølkekyr og dermed 23 % er kjøttfekyr. På 10 år har andelen av kjøttfekyr økt med 6 % enheter. Kjøttfe kyrne har ei middelvekt på 339 kg, mens mjølkekyrne har 295 kg.Begge gruppene har betydelig vektøkning siden vi har statistikk over dette, dvs. fra 2011, 18 kg for melkekyr og 35 kg for kjøttfekyr.
I begge gruppene er andelen av kyr med pristrekk for overfethet nær 80 % av alle slaktene.