Klar økning i middel kjøttprosent

For andre år på rad registrerer vi en økning i middel kjøttprosent for slaktegris.

Økningen i 2018 var marginal, spesielt i begynnelsen av året. Økningen nå i 2019 er betydelig og bidrar til en klar reduksjon i fettproduksjonen. 

Hittil i år er økningen på 0,31 % enheter. Sett over de to siste årene er økningen på 0,37 % enheter.  

Alle måleparametrene peker i «riktig» retning når det gjelder økt kjøttprosent. Fettmålene, Fett1 og fett2, som begge måles i millimeter, er avtagende. Fett1 er redusert med 0,24 millimeter. Fett2, nærmest nakken er redusert med 0,49 millimeter 

År 

Fett1 

Fett2 

Kjøtt2 

Kjøtt% 

2017 

12,10 

14,15 

56,81 

60,01 

2018 

11,93 

13,90 

56,85 

60,17 

2019 

11,86 

13,66 

58,12 

60,48 

I tillegg øker kjøttmålet, diameteren på den lange ryggmuskelen, ytrefileten, med 1,31 millimeter over 2 år. Dette medfører en volumøkning for det meste av skjelletmuskelaturen. 

Dette kan høres lite ut, men en millimeter i redusert spekktjukkelse utgjør ett kjøttprosentpoeng. Ett kjøttprosentpoeng utgjør 800 gram på en hel gris, 0,8 kg mindre fett og 0,8 kg mer kjøtt. På en årsproduksjon utgjør dette en fettreduksjon med 1,36 millioner kilo.