Kjøttprosent hos slaktegris på vei ned

Det har vært en trend i hele 2023 med lavere kjøttprosent. Nedgangen er ikke stor, 0,12 % poeng, men den virker å være systematisk.

Registreringer for de 4 siste årene viser at 2023 tallene legger seg lavest. Høyeste kjøttprosent hadde vi i 2020, da med klart lavere slaktevekter. Det er årets tall for ca. 400 tusen slakt som ligger til grunn.

middel kjøttprosent.png

Nedgangen i kjøttprosent skjer til tross for at vektnivået på grisene er tilnærmet uendret.

slakt per uke.png

Ved hjelp av våre måleinstrumenter måler vi to spekkmål og et diametermål gjennom ryggmuskelen. Vi registrerer en liten økning i spekkmålene. Det er spesielt muskelmålet som i gjennomsnitt har blitt nær 1 millimeter mindre, fra 60 til 59 millimeter.

Ved kalkulasjon av slaktenes kjøttprosent , nedgang på 0,12 %enheter, kommer 0,07 %enheter av nedgangen fra spekktjukkelsen og 0,05%poeng fra et mindre muskelmål.

muskelmål diameter.png