Go'mørning er et digitalt fagmagasin. Klikk på nedoverpilen rett under denne boksen for å sortere innholdet etter tema.
Den norske sauen er kjent for å være en høytytende sau med mye kjøtt og ull av god kvalitet. Nå ser det ut til at produksjonen på norske søyer går nokså kraftig ned.
Digitale løsninger i husdyrnæringa gir grunnlag for riktigere beslutninger og bedre sporbarhet enn tradisjonelle løsninger. Dette innebærer god ressursutnytting, optimalisering av produksjonsprosessene og økt effektivitet og fortrinn i beredskapssituasjoner. I tillegg har samfunnet stadig større forventninger og krav til åpenhet og dokumentasjon på matområdet.
Tall fra Landbruksdirektoratet viste at 72 prosent av landets ammekubesetninger og 77 prosent av landets mordyr var registrert i Storfekjøttkontrollen per 1. oktober 2022. Gjennomsnittlig størrelse på besetningene i Storfekjøttkontrollen øker litt hvert år.
Rundt 40 prosent av sauebesetningene i Norge er med i Sauekontrollen, noe som har vært stabilt de siste årene. Innlandet hadde høyest oppslutning om Sauekontrollen med 56,7 prosent av besetningene i 2022, etterfulgt av Viken med 51,5 prosent. Søyeandelen øker hvert år og var 53,8 prosent pr. 1. mars 2022.
2022 var et veldig godt år for Ingris-medlemmer, med god effektivitet hos purker og økt tilvekst og redusert fôrforbruk hos smågris og slaktegris. Selv om det fortsatt er relativt stor forskjell mellom svineprodusenter, så har norsk svineproduksjon hatt meget god fremgang i løpet av det siste året.
Medlemstallet i Ingris holder seg relativt stabilt selv om antall svineprodusenter de siste årene er redusert. Vi har nå ca. 950 medlemmer, og både antall purker og slaktegriser ligger på et rekordhøyt nivå med 78 prosent av avlspurkene og 32 prosent av slaktegrisene.
Storfekjøttkontrollen hadde 4 621 medlemmer i 2020, det tilsvarer en vekst på 4,1 prosent sammenlignet med 2019. På landsbasis ble det 3,7 prosent flere besetninger med ammekyr, så medlemsveksten holder fremdeles følge med besetningsutviklingen.
Årsstatistikken i Sauekontrollen viser at antall sauebesetninger og søyer i Norge går nedover. I 2020 var det 600 besetninger og 56 000 færre søyer sammenlignet med 2018. Dette til tross for at søyetallet gikk noe opp igjen i 2020 etter et rekordlavt 2019.
Mer hylleplass i dagligvare har gitt økt salg av både sau og lam. Samtidig er utbudet redusert gjennom en avskalling av produsenter. I sum gir dette bedre markedsbalanse enn på flere år.
Årets lammesesong kan så langt oppsummeres i tre hovedpunkter: Lavere volum, høyere vekter og god klassifisering.
Dette er tallenes tale: slik var utviklingen i Storfekjøttkontrollen, Sauekontrollen og Ingris i 2019.
InterNorden er en nordisk småfekonferanse som ble arrangert på Island i august. Sissel Berntsen, Tore Tollersrud og Vibeke Tømmerberg fra Animalia var en del av den norske delegasjonen.
Ny dyrehelseforskrift stiller krav til smittevern i besetningene. Et viktig krav blir utforming av smittevernplanen, der blant annet flytting av dyr inn og ut av besetningen skal beskrives. En god smittevernplan har stor verdi for både slakteri og leverandør, derfor bør slakteriene aktivt bidra med sin kompetanse.
Animalia dekker gjennom Husdyrkontrollene en stadig større andel av både besetningene og dyrene i norsk saue-, storfekjøtt- og griseproduksjon. En større dekning av produksjonene gir oss bedre statistikk på produksjonen og grunnlag for avlsarbeidet. Samtidig er resultatene svært gode.