Fagnyheter

Ny undersøkelse viser at kostholdet vårt har endret seg lite

Et utvalg matvarer arrangert på et bord, inkludert kjøtt, fisk, grønnsaker, frukt, korn, og meieriprodukter. Bildet viser ulike typer kjøtt som kylling, svin, og biff, samt fisk som laks og hel fisk. Grønnsaker som gulrøtter, kål, blomkål, brokkoli og rødbeter er inkludert, sammen med frukt som epler og bær. Andre matvarer som ost, brød, egg, smør, og havregryn er også til stede, noe som gir et mangfoldig utvalg av næringsrike ingredienser.

Varierte matvarer på et bord Fotograf: Animalia / Caroline Roka

1. november ble resultatene fra den nye kostholdsundersøkelsen blant voksne, Norkost 4, offentliggjort. De viser at folk inntar mindre fullkorn, fisk, frukt og melk, og mer ost, grønnsaker, sukker og øl sammenlignet med Norkost 3, som ble gjennomført i 2010/2011. Inntaket av kjøtt og egg har holdt seg ganske stabilt.

Undersøkelsen viser at kun 23 prosent av menn og 16 prosent av kvinner spiser fullkorn i tråd med kostrådet, mens det er enda færre som følger rådet om et daglig inntak av minst 500 g frukt, grønnsaker og bær.

Inntaket av kjøtt er oppgitt i rå vekt. I tilberedt vare er inntaket av rent rødt kjøtt i gjennomsnitt 35 g per dag, hvorav menn spiser 43 g og kvinner 27 g. Inntaket av hvitt kjøtt ligger i gjennomsnitt på 25 g per dag, 27 g for menn og 24 g for kvinner. Inntaket av bearbeidet kjøtt er 61 g per dag, hvorav 5 g er hvitt bearbeidet kjøtt.  

Inntaket av egg har ikke endret seg. Det ligger på omtrent 0,5 egg per dag.  

Kjøtt og egg bidrar til viktige næringsstoffer

Kostholdsundersøkelsen viser at kjøtt og kjøttprodukter bidrar med 19, 28, 22 og 29 prosent av henholdsvis jern, vitamin B12, vitamin A og protein. Egg gir et viktig bidrag til vitamin D og selen. Andelen fett og mettet fett fra kjøtt og kjøttprodukter er noe redusert og utgjør henholdsvis 18 og 19 prosent. 

Undersøkelsen ser også på inntaket av mat og næringsstoffer fordelt på ulike grupper i befolkningen. Resultatene viser at kvinner spiser generelt mer i tråd med kostrådene enn menn. I tillegg spiser de eldste mer frukt og grønnsaker enn de yngre.  

Den ferske undersøkelsen har også tatt inn «nye» kategorier, som nøtter og belgfrukter. Inntaket av disse er i gjennomsnitt 7 g for begge kategoriene. 

Betydelig inntak av sukkerholdige varer

Det er også verdt å merke seg at inntaket av saft eller brus med sukker er 103 g per dag, mens sukker og søtsaker ligger på 28 g per dag. Sammenlignet med Norkost 3, har inntaket av brus uten tilsatt sukker økt med ca 160 g og er nå hele 278 g per dag. 

Om Norkost 4

Norkost 4 er en landsomfattende kostholdsundersøkelse, der voksne i alderen 18-80 år har fått spørsmål om sine kostholdsvaner. I en kostholdsundersøkelse stilles deltakerne spørsmål knyttet til sine spisevaner, slik som porsjoner, hvor ofte man spiser ulike matvarer, tilberedningsmetoder m.m. Dette legger grunnlaget for å beregne næringsinntaket iblant deltakerne, og det kan vurderes om næringsinntaket er i tråd med gjeldende anbefalinger. I tillegg kan det beregnes hvor mye ulike matvaregrupper bidrar med av ulike næringsstoffer.  

Selv om det er en del usikkerhet og svakheter knyttet til slike undersøkelser, er de det nærmeste vi kommer en forståelse av mat- og næringsinntaket i ulike grupper av befolkningen. Norkost 4 ble gjennomført av Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitet i Oslo i samarbeid med Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet.