Kjøttforbruket – hvor mye kjøtt spiser vi egentlig?

Varmebehandling påvirker vekten av kjøtt gjennom fordamping av kjøttsaft og fettavsmelting. Endring i vekt er noe ulik mellom kjøttslag og -produkter. Fotograf: Animalia
Det finnes flere ulike typer forbrukstall på kjøtt. Hva vi produserer og hva vi spiser er to vidt forskjellige forbrukstall. Derfor kan det oppstå full forvirring når noen påstår at vi spiser flere ganger mer kjøtt enn vi faktisk gjør. For det er egentlig ganske enkelt – og her forklarer vi det.
Hva er forbruket av kjøtt?
Beregnet reelt forbruk av kjøtt var 55,1 kg per person i 2023 – en reduksjon på 5 prosent fra 2022. Forbruket av fjørfe har vært tilnærmet stabilt, mens det har vært en nedgang for storfe, svin og småfe. Tallene viser at grensehandelen er betydelig lavere enn før pandemien.
Rødt kjøtt utgjorde 37,6 kg av det totale kjøttforbruket, inkl. kjøttbiprodukter og grensehandel. Med unntak av en økning fra 2020 til 2021, har det gjennom flere år vært en reduksjon i forbruket av rødt kjøtt. Fra 2022 til 2023 var nedgangen på 6,9 prosent.
Forbruket per person tilsvarte i 2023 i gjennomsnitt ca. 720 g rødt kjøtt per uke i rå vare, noe som tilsvarer omtrent 480 g i tilberedt vare.
Forbruket av hvitt kjøtt har økt mest over tid
Det totale forbruket av hvitt kjøtt var 16,5 kg per innbygger i 2023. Forbruket av hvitt kjøtt utgjør nå 30 prosent av det totale kjøttforbruket. Det har vært en økning i forbruket av hvitt kjøtt på 12,7 kg per person siden 1990. Da var hvitt kjøtt sin andel av det totale kjøttforbruket ca. 9 prosent mens det var 87 prosent for rødt kjøtt.
Engrosforbruket av kjøtt
Engrosforbruket for alt kjøtt gikk ned med 4,9 prosent fra 2022 til 2023. Det har vært en reduksjon i forbruket av storfe, småfe og svin, mens engrosforbruket av fjørfe er tilnærmet stabilt. Målt i prosent, var reduksjonen størst for svin, etterfulgt av storfe og småfe.
Engrosforbruket av rødt kjøtt var 47,3 kg i 2023 (eksl. kjøttbiprodukter). Dette er en reduksjon på 7 prosent fra 2022. Siden 2007, da forbruket var på sitt høyeste, har engrosforbruket av rødt kjøtt gått ned med 15,6 prosent.
Hva sier forbrukstallene?
Engrosforbruk: Disse tallene tar utgangspunkt i omsatt vare av hele dyret, inkludert sener, bein, avskjær og spiselige biprodukter. Disse tallene oppgis i rå vare og er egnet til å se utviklingstrekk over tid, men sier lite om hva folk spiser.
Beregnet reelt forbruk: Disse tallene er en teoretisk omregning fra engrosforbruk, og gir kjøttmengde korrigert for bl.a. beininnhold og svinn gjennom verdikjeden samt hos forbruker. Disse tallene oppgis som mengde i rå vare og er en beregning av mengde rent, rått kjøtt som kan spises. Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) beregner dette på oppdrag fra Animalia.
Tilberedt vare: Varmebehandling påvirker vekten av kjøtt gjennom fordamping av kjøttsaft og fettavsmelting. Endring i vekt er noe ulik mellom kjøttslag og -produkter. Disse tallene er omregnet fra beregnet reelt forbruk.