Fagnyheter

Nå vet vi mer om aminosyreinnholdet i norske egg

Bildet viser en matoppsats bestående av to brødskiver toppet med skiver av kokt egg og salat. Et eggskjæreverktøy er plassert i bakgrunnen. Bildet er tatt på en hvitmalt treoverflate. Komposisjonen fokuserer på enkelhet og orden, med vekt på de strukturelle og visuelle elementene i matoppsatsen.

Fotograf: Animalia

I Norge spiser vi omtrent et halvt egg i gjennomsnitt per dag. Egg er en viktig kilde til flere næringsstoffer i norsk kosthold. Egg er også proteinrikt, men aminosyreinnholdet i norske egg har ikke vært kjent. Nå har Animalia gjennomført et analyseprosjekt av egg hvor en rekke aminosyrer ble analysert.

Forbruket av egg har vært nokså stabilt de siste ti årene. Et halvt egg i gjennomsnitt per dag tilsvarer ca. 30 gram. Egg har et høyt innhold av protein, med 13 gram protein per 100 gram. Det har lenge vært kjent av proteinkvaliteten i egg er høy.

Proteiner er bygd opp av aminosyrer. Noen av aminosyrene kan ikke kroppen lage selv, men de må tilføres gjennom kostholdet. Disse kaller vi essensielle aminosyrer. Selv om to matvarer kan ha tilnærmet samme innhold av protein, er sammensetningen av aminosyrer i proteinene ulik. Dette er avgjørende for hva slags funksjon og egenskap proteinet har.

Kunnskap om aminosyreinnholdet i matvarer er viktig for å kunne vurdere i hvilken grad kostholdet dekker behovet hos grupper eller enkeltindivider. Behovet for aminosyrer avhenger av alder og vekt. Til nå har det kun vært internasjonale data på aminosyreinnholdet i egg, men med denne analysen har vi fått god kunnskap om innholdet i norske egg.

Generelt har proteiner fra kjøtt, meieri, egg og fisk høyere proteinkvalitet enn proteiner fra plantekilder.

Se også: Proteinkvalitet og Egg og helse  

Utvalg av egg

I prosjektet ble 20 egg analysert med parallellanalyser. Eggene kom fra samme produsent og én verpehønehybrid. Høner legger egg fra ca. 20 til 78 ukers alder. Ut fra statistikk hos eggprodusenten, fant man at et representativt egg har en vekt på rundt 64 gram. Utvalget av egg hadde en gjennomsnittsvekt på 63,6 gram.

Tabellen under viser innholdet av 20 ulike aminosyrer i utvalget, hvorav åtte er essensielle.  Resultatene er et gjennomsnitt av parallellanalysene.

 

Aminosyre

Mengde, mg/100 g egg

Alanin

675

Arginin

746

Asparaginsyre

1250

Cystein + cystine

289

Fenylalanin

635

Glutaminsyre

1525

Glysin

399

Histidin

290

Hydroksyprolin

Under deteksjonsgrensen

Isoleucin

610

Leusin

1025

Lysin

817

Metionin

374

Ornitin

40

Prolin

483

Serin

915

Treonin

579

Tyrosin

490

Tryptofan

187

Valin

740