Fagnyheter

Landbruket tar ansvar i samfunnsoppdraget for bærekraftig fôr

Nærbilde av modne byggstrå i en åker, med lange, grønngule strå og aks som strekker seg oppover. Bakgrunnen er fylt med uskarpe strå som skaper en myk og naturlig atmosfære.

MER NORSK FÔR: Målet med prosjektet er å øke produksjonen av mer norsk og bærekraftig fôr, her eksemplifisert gjennom norsk bygg. Fotograf: Rakel J. Berg

Gjennom prosjektet Fremtidsfôr, ledet av NCE Heidner Biocluster, starter sentrale landbruksaktører i fôrbransjen arbeidet med å øke Norges matsikkerhet og matberedskap gjennom mer norsk og bærekraftig fôr. 

Bakgrunnen for arbeidet er at regjeringen har lansert et samfunnsoppdrag med mål om at alt fôr til husdyr og oppdrettsfisk skal komme fra bærekraftige kilder innen 2034. 

I dag er andelen norskproduserte råvarer i kraftfôr til husdyr 55 prosent. Regjeringen ønsker å øke dette til 70 prosent innen 2034. I fôr til oppdrettsfisk er det åtte prosent norskproduserte råvarer, der regjeringens mål er å øke dette til 25 prosent innen 2034.

Dette innebærer at produksjonen av bærekraftige fôrråvarer i Norge må økes med 640.000 tonn, og at importerte råvarer må komme fra bærekraftige kilder.  

Bærekraftig fôrkjede

- Målet med prosjektet er å bidra til en helhetlig tilnærming til samfunnsoppdrag fôr fra landbrukets side. Dermed sikrer vi at det er de viktigste problemstillingene som blir prioritert. Sluttresultatet skal bli en mer bærekraftig fôrkjede i Norge, sier styringsgruppeleder Ola Nafstad, ass.dir. og fagdirektør i Animalia.

Disse bedriftene deltar i prosjektet; Felleskjøpet Fôrutvikling, Nortura, Tine, Felleskjøpet Agri, Norgesfôr, Felleskjøpet Rogaland Agder, Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, Norsk Kylling, Fiskå Mølle og Animalia. Prosjektet har mottatt støtte fra Innovasjon Norge.

For å få fortgang på prosjektet tok landbruksaktørene raskt kontakt med næringsklyngen NCE Heidner Biocluster, slik at de kunne ta ledelsen på arbeidet. 

Prosjektleder Lise Lotte Dalen, som er bioøkonom og arbeider i NCE Heidner Biocluster/Klosser Innovasjon, opplever at de har kommet godt i gang, og synes det er motiverende å lede en så engasjert og arbeidsvillig gruppe. 

- Selv om deltakerne i prosjektet har ulike utgangspunkt og målsetninger, der noen selskaper til og med er konkurrenter, er det en stor åpenhet for ulike perspektiver og en vilje til å finne et felles grunnlag, sier Dalen.

Hva er bærekraftig fôr?

En av de første utfordringene som raskt meldte seg var å definere hva som er bærekraftig fôr, og hva dette betyr for landbrukssektoren.

- Det er mange definisjoner av bærekraftige matsystemer. For å kunne lykkes med å treffe på Samfunnsoppdraget for bærekraftig fôr, trenger vi kriterier som er spisset mot fôr. Dette er svært komplekst, og det er mange hensyn som skal tas, men arbeidet er godt i gang, sier leder av arbeidspakken for bærekraftskriterier og verdihierarki, og strategirådgiver i Tine, Christoffer Fremstad. 

Endringer i regelverk

Arbeidet med bærekraft er godt i gang, men prosjektet skal også utforme forslag til endringer i regelverket. 

- Dagens regelverk kan forbedres slik at det i større grad legges opp til sirkularitet, sier leder av arbeidspakken for regelverksendring, og spesialveterinær i Felleskjøpet Fôrutvikling, Gorm Sanson.  - For økt sirkularitet ser vi mange muligheter for synergier med oppdrettsnæringen, hvor vi vil jobbe med å få til et godt samarbeid, fortsetter Sanson. 

Oppskalering og innovasjon

Per Berg, direktør for forskning, utvikling og nyskaping i Nortura, leder arbeidspakken som skal sørge for at gruppen holder seg oppdatert på relevant kunnskap om fôr, samt utarbeide forslag til incentiver for oppskalering og innovasjon innen fôrproduksjon.  - For å få til noe nytt og bedre, må vi først bli enige om hva som er bærekraftig. Da er det viktig at alle ønsker å gå i samme retning, sier Berg.

Samfunnsoppdraget for bærekraftig fôr har en egen styringsgruppe, nedfelt av myndighetene, som vil være et naturlig sted å spille opp behov og muligheter som dukker opp i prosjektet. Prosjektet varer til september 2025 og har som målsetning å gi styringsgruppen for samfunnsoppdraget gode innspill til hva bærekraftig fôr er, forslag til regelverksendringer og incentivordninger for innovasjon og oppskalering.

 

FAKTA:
Disse bedriftene er med i Prosjekt: Fremtidsfôr: 

  • Felleskjøpet Fôrutvikling 
  • Nortura 
  • Tine 
  • Felleskjøpet Agri 
  • Animalia 
  • Norgesfôr 
  • Felleskjøpet Rogaland Agder 
  • Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund 
  • Norsk Kylling 
  • Fiskå Mølle