Banebrytende japansk robot-teknologi i Norge

Spennende teknologisamarbeid mellom Japan og Norge: Akira Taniyama, Global Leader International Projects fra MAYEKAXA, og Edel-Anita Westhagen, administrerende direktør i Animalia. Fotograf: Animalia
I disse dager starter et spennende samarbeid mellom Fatland Oslo, japanske MAYEKAWA og Animalia for å utvikle deres banebrytende utbeiningsrobot - CELLDAS. Dette er teknologi som vil kunne bidra til tryggere og mer effektiv nedskjæring og samtidig redusere belastningen for ansatte på slakteriene.
MAYEKAWA utvikler avansert teknologi for automatisering av kjøttskjæring, med fokus på både effektivitet, hygiene og arbeidsmiljø. Selskapet utvikler robotløsninger som kan håndtere uregelmessig formede og bøyelige kjøttstykninger fra svin, kylling og kalkun, tidligere kun oppnådd med manuelt arbeid eller store fabrikker som ikke passer til norske volumer.
– Vi har lenge vært oppmerksomme på MAYEKAWA sine løsninger. I 2020 var jeg på IPPE-messen i Atlanta med primært mål om å etablere kontakt med dem. NMBU og Animalia hadde nettopp fått det store RoButcher-prosjektet, som også handlet om automatiseringsteknologi for slakteriene. Vi har uavhengig av hverandre kommet frem til at løsningene bør organiseres i celler for å utvikle skalerbare løsninger. Det vil si automasjonsløsninger som også kan passe i Norge. Så har kontakten gradvis utviklet seg og nå konkretisert seg i formelt samarbeid, forteller Ole Arne Alvseike. Han er fagdirektør FoU og mattrygghet i Animalia og leder prosjektet fra Animalia sin side.
Fagdirektør Ole Arne Alvseike er prosjektleder fra Animalia. Foto: Animalia
Fatland Oslo stiller med lokaler, råvare og testing, mens Animalia leder prosjektet med hensyn til opplæring, utvikling og forskning.
– Animalia skal koordinere og støtte opp under forsknings- og utviklingsarbeidet. Målet er å ta i bruk de programmene som allerede er utviklet og sammenligne med vanlig nedskjæring av gris, forklarer Alvseike.
– Det er en forventning om å utvikle nye, forbedrede programmer etter Fatlands ønsker sammen med MAYEKAWA sine ingeniører. Fatland ønsker at pilotanlegget skal være en åpen arena for bransjen, og Animalia skal også koordinere rekruttering og hospitering av studenter og elever som vil gjøre sine oppgaver sammen med industrien. Jeg tror vi skal finne utfordrende og interessante muligheter innenfor flere fagområder som spenner fra yrkesfag- til doktorgradsnivå, utdyper Alvseike.
Automasjonsteknologien til MAYEKAWA testes og prøves ut hos Fatland i Oslo. Foto: Animalia
Teknologien som MAYEKAWA har utviklet bruker røntgen og 3D-teknologi for å analysere kjøttet før det går videre til roboten. Slakteriansatte utfører ofte repeterende og tunge bevegelser, som skjæring og løfting, noe som kan føre til belastningsskader som senebetennelse, muskelplager og slitasje over tid. Denne type teknologi vil kunne avlaste for mye av dette.
– Det er en stor utfordring både i Norge og alle industrialiserte land å skaffe arbeidstokk. Dette gjelder vår sektor, men er et felles problem for det meste av produksjonsindustrien. Så ja, arbeidet vil endre seg, med behov for færre skjærere, men behovet for skjærekompetansen vil fremdeles være der. Derfor ønsker Fatland at anlegget skal være et sted for å lære å jobbe med teknologien for operatører og industriledere. Denne åpenheten gjør at jeg tillater meg å tro at vi har en unik mulighet til å utvikle et sterkt norsk miljø på området med internasjonalt samarbeid, mener Alvseike.
Han understreker at selv om denne muligheten er unik, er han samtidig bevisst på å ikke selge skinnet før bjørnen er skutt.
– Det er krevende arbeid som ligger foran oss. Vi forventer ikke at vi per nå er i stand til å forutse alle utfordringer og problemer, men det er jo også det som gjør det spennende for innovative medarbeidere, avslutter Ole Arne Alvseike i Animalia.