– God slaktehygiene er grunnlaget for trygt kjøtt til forbrukerne. Den gode hygienestandarden i norske slakterier må opprettholdes, og utvikling av risikobaserte og kostnadseffektive løsninger for trygg norsk kjøtt- og eggproduksjon styrkes gjennom forskningsprosjekter, sier Sigrun J. Hauge, fagsjef- mattrygghet.
Et nytt prosjekt i 2022 var «EyeAM- digital transformasjon av kjøttkontrollen» som skal definere, utvikle og demonstrere nye løsninger for overvåking og kontroll av mattrygghet for kjøtt, dyrevelferd og dyrehelse i slakterier. Med i prosjektet er NMBU, Meats AS, Farm4Trade, Fatland Oslo, KLF og Nortura. Prosjekteier og -leder er Animalia.
Andre pågående prosjekter er «ListComplex», som har utviklet flere prediksjonsmodeller for holdbarhet ut fra listeria-vekst i spiseklare salater, sammen med Veterinærinstituttet og seks matbedrifter. Modellene programmeres inn i web-program for beregninger av holdbarheter. I «RIBMINS» (EU nettverk) har Animalia utvidet sitt nettverk og bidratt med månedlige nettmøter, foredrag og i vitenskapelige artikler. Prosjektet «Reinere kyllingslakt» har i samarbeid med Norsk Kylling, NMBU og Veterinærinstituttet undersøkt hygiene på gård og i kyllingslakteri. I 2023 arrangeres et sluttseminar hos Norsk Kylling.
En ny tjeneste, kalt «Hygienisk regnskap slaktekylling», er utviklet av Animalia for kartlegging og forbedring av hygiene i kyllingslakterier. Tjenesten er tilgjengelig for alle fjørfeslakterier. «Hygienisk regnskap gård» for kartlegging av hygiene på gård er utviklet og testet i Reinere kylling-prosjektet.
Bransjeretningslinjene for tryggere spekevarer og Hygienisk råvare ble oppgradert i 2022. Det ble gjennomført revisjoner av skitne dyr-bedømminger i slakterier. Et E-læringsprogram for skitne dyr-bedømming er under utvikling og vil bli lansert i 2023.
Se også:
- Kontinuerlig hygienearbeid i norske slakterier
- FoU-prosjekt for digitale transformasjon av kjøttkontrollen
- Trygge spekevarer- anerkjent av Mattilsynet
- Hygienisk råvarekvalitet - anerkjent av Mattilsynet