Kostråd skal bidra til bedre folkehelse. Norske helsemyndigheter har alltid vært tydelige på at kjøtt kan være en del av et sunt og variert kosthold. De nye kostrådene trekker også fram at rent kjøtt og egg er gode kilder til flere viktige næringsstoffer, på linje med en rekke andre råvarer som meieriprodukter, fisk og sjømat, linser, bønner og erter.
Ifølge de nye kostrådene kan rødt kjøtt fortsatt være en del av kostholdet, samtidig reduseres det anbefalte øvre inntaket fra 500 gram per uke i de gamle kostrådene til inntil 350 gram i de nye.
- Vi mener ikke at man skal spise mest mulig kjøtt, men at kjøtt kan være en del av et allsidig kosthold. Norsk tradisjonsmat som er basert på norske råvarer er både sunt og godt, sier fagsjef ernæring i Animalia, Karianne Spetaas Henriksen.
Hun står fast ved at kostrådet for rødt kjøtt ikke burde ha en absolutt mengdeanbefaling.
- Ifølge det vitenskapelige grunnlaget for kostrådene, kan et sunt og variert kosthold inneholde mellom 350 og 500 gram rødt kjøtt i uka. Et slikt intervall ville i større grad sikret balansen mellom å dekke næringsbehovene i flere grupper i befolkningen og en eventuell økt risiko ved et høyt inntak.
- Kjøtt bidrar med blant annet proteiner av høy kvalitet, umettet fett, jern, sink og flere B-vitaminer. Nesten 30 prosent av proteinet og B12-vitamin, i tillegg til 20 prosent av jernet i norsk kosthold kommer fra kjøtt og kjøttprodukter. Disse positive egenskaper ved kjøttet er ikke tilstrekkelig vektlagt i de nye kostrådene, sier Spetaas Henriksen.
Hvis de nye kostrådene følges, vil konsekvensen være en betydelig nedgang i kjøtt- og melkeproduksjonen.
- Dette er alvorlig for norsk matsikkerhet og matproduksjon. Det norske kostholdet vil i mindre grad baseres på norske ressurser. Her i Norge har vi en kjøttproduksjon som tar utgangspunkt i naturgrunnlaget vårt. Det er en bærekraftig del av vår matforsyning, sier Spetaas Henriksen.