Kjøttforbruket går ned, men oppslutningen om kjøttets betydning for selvforsyning og beredskap øker

Forbrukstallene fra 2023 viser en nedgang i konsumet av rødt kjøtt på 6,9 prosent. Samtidig har befolkningen stadig økende tillit til norsk kjøtt- og fjørfebransje og mener vi bør øke produksjonen av kjøtt og egg.

Beregnet reelt forbruk av kjøtt var 55,1 kg per person i 2023 – en reduksjon på 5 prosent fra 2022. Forbruket av fjørfe har vært tilnærmet stabilt, mens det har vært en nedgang for storfe, svin og småfe.

– Mens forbruket av hvitt kjøtt og egg holder seg stabilt, ser vi en nedgang i forbruk av rødt kjøtt på 6,9 prosent fra 2022 til 2023. Samtidig indikerer foreløpige tall fra 2024 en mer stabil situasjon, sier fagsjef i ernæring Karianne Spetaas Henriksen i Animalia.

Forbrukstallene stammer fra Animalias statusrapport Kjøttets tilstand 2024 som presenteres onsdag 30. oktober.

Spent på utviklingen framover

Med unntak av en økning fra 2020 til 2021, har det gjennom flere år vært en reduksjon i forbruket av rødt kjøtt. Tallene viser at grensehandelen er betydelig lavere enn før pandemien.

– Dyrtiden i 2023 hadde trolig innvirkning på matvalgene våre, og samtidig pågikk samfunnsdebatten om nye kostråd for fullt. Det røde kjøttet har vært under press fra flere kanter. Selv om kjøttforbruket har gått noe ned de siste to årene, er det for tidlig å slå fast om dette er en langsiktig trend, sier Animalia-fagsjefen.

Flere vil øke produksjonen

I Kjøttets tilstand-rapporten presenteres også resultater fra Animalias årlige holdnings- og tillitsundersøkelse. Undersøkelsen ble gjennomført i juni i et representativt utvalg på 1000 personer og viser klart at den generelle tilliten til norsk kjøtt- og fjørfebransjen og norske kjøtt- og fjørfeprodukter er stabilt høy.

På spørsmål om viktigheten av kjøtt- og eggproduksjon for selvforsyning, matsikkerhet og beredskap, svarer hele 82 prosent av de spurte at det er viktig at vi er mest mulig selvforsynte med mat i Norge.

- Denne andelen har økt jevnt siden 2021. I årets undersøkelse svarer hele 59 prosent at produksjonen av kjøtt og egg bør øke med tanke på selvforsyning og beredskap. Det er en økning på rundt 10 prosent fra 2023-undersøkelsen, sier Henriksen.

Det er de eldste aldersgruppene som har vært mest opptatt av matsikkerhet og selvforsyning. I 2024-undersøkelsen ser vi at det også blant de yngre er en betydelig økning i andelen som har svart at kjøtt- og eggproduksjonen bør økes eller opprettholdes som i dag.