Ved mistanke om blåtunge i et dyrehold, skal Mattilsynet varsles snarest. Mattilsynet vil vurdere om det skal tas ut prøver i dyreholdet. I noen tilfeller kan du som veterinær bli spurt om å ta ut prøver på vegne av Mattilsynet. Du vil da få informasjon fra Mattilsynet om hvordan prøveuttaket skal gjennomføres.
For å begrense smitten har Mattilsynet innført tiltak i sørlige deler av landet, i kommuner med antatt høyere risiko for blåtungesmitte. Tiltakene er beskrevet i Forskrift om tiltak for å begrense spredningen av blåtunge hos drøvtyggere - Lovdata
Husdyrnæringa stiller tilleggskrav ut over Mattilsynets krav. Alle krav er satt inn i tabellene under. Det skilles mellom omsetning innenfor og ut av tiltakssonen. For dyrehold i vaksinasjonssonen som har ett eller flere positive prøvesvar, gjelder samme regler som ved flytting ut av tiltakssonen, med unntak for værer (se fotnote tabell).
I kystnære områder utenfor tiltakssona vurderer næringa behov for ekstra prøvetaking i hvert enkelt tilfelle. Det er særlig ved omsetning fra kysten og til dyrehold innover i landet at næringa stiller krav om prøvetaking før omsetning. For all omsetning i området med påvisninger er målet å omsette livdyr så kortreist og kystnært som mulig.
Prøvetaking og innsending
Ved prøvetaking er det svært viktig at Veterinærinstituttet får korrekt informasjon om dyreholdet og hvorvidt formålet med prøven er mistanke eller kjøp/salg.
- Opprett bruker og registrer prøven på elektronisk innsendingsskjema, eller last ned rekvisisjon her: Velg arten du skal sende inn prøve fra - Veterinærinstituttet
- Det er alltid veterinær som skal fylle ut innsendingsskjemaet. Det er veterinær som skal stå som prøveinnsender og mottaker av svaret. Du trenger kun å skrive inn lokalt Mattilsyn når det er prøvetaking ved mistanke, ikke ved kjøp /salg.
- Husk å fylle ut ønskede tester, og om prøven er tatt på grunn av klinisk mistanke om blåtunge eller i forbindelse med kjøp/salg. Presiser om det ønskes undersøkt for PCR eller ELISA.
- Ta korrekte prøver i henhold til tabellen under, og vær nøye med å skifte kanyle og utstyr mellom hvert dyr. Spesielt PCR er en svært sensitiv analysemetode, slik at risiko for krysskontaminering er stor, i tillegg til risiko for spredning av smitte.
- Send prøven med bedriftspakke eller ekspress over natt. Du kan skrive ut adresselapp eller scanne QR-kode hos posten/Bring. Velg «Serologi» i innsendingen hos Bring i linken under, da kommer dette automatisk opp. NB! Vær oppmerksom på at prøver som sendes som bedriftspakke kan bruke flere dager i posten. Hasteprøver må sendes med ekspress over natt. Prøver ved klinisk mistanke prioriteres foran prøver i forbindelse med kjøp/salg. Se informasjon fra Veterinærinstituttet - Innsending av prøver
- Pakken merkes "BTV" eller "blåtunge" og sendes til:
Seksjon for immunologi, virologi og parasittologi
Veterinærinstituttet
Arboretveien 57
1433 Ås
Analysetype
Det brukes PCR for å påvise virus og ELISA for å påvise antistoffer. For PCR skal det tas prøve med EDTA (lilla kork), for serologi skal det tas fullblod (rød kork). Det er viktig at det kommer tydelig fram av rekvisisjonen hvilken analyse som skal gjennomføres. Før gjerne også opp hvilken kategori dyr det gjelder, er det drektige dyr, avlsokse osv.
Det er produsenten som betaler for analysen ved kjøp/salg. Prøver ved mistanke er gratis.
Storfe
I prinsippet skal det ved kjøp og salg analyseres med PCR frem til og med 30. november og serologi fra og med 1. desember.
Krav ved omsetning av storfe
* NB! For dyrehold i vaksinasjonssonen som har ett eller flere positive prøver, gjelder samme regler som ved flytting ut av tiltakssonen. Det er ett unntak - værer som flyttes ut av anlegg i vaksinasjonssonen som ikke ligger i tiltakssonen (dvs. ytre del), kan alternativt holdes innendørs i minst 30 dager før flyttingen, og kan på den måten slippe prøvetaking.
#Ingen spesielle krav – men krav om egenerklæring og karenstid iht. landdyrforflytningsforskriften § 12
Sau
Næringa stiller ingen ekstra tilleggskrav. Det skal kun tas PCR av værer i henhold til tabellen. Ved omsetning av hunndyr av sau, må det som alltid søkes Mattilsynet som i hvert enkelt tilfelle stiller krav for å tillate overføring. Mattilsynet stiller ikke rutinemessig krav om testing av hunndyr for blåtunge i denne sammenheng.
Krav ved omsetning av værer og avlsmateriale sau
* Se fotnoter i tabell over.
Andre nyttige lenker for prøvetaking og innsending
- Blåtungevirus (BTV), PCR - Veterinærinstituttet (vetinst.no)
- Blåtungevirus (BTV), antistoffpåvisning - Veterinærinstituttet (vetinst.no)
- Innsending av prøver - Veterinærinstituttet (vetinst.no)
- Kontakt oss - Veterinærinstituttet (vetinst.no)
Se informasjonssider
- Animalia anbefaler ikke vaksinering mot blåtunge nå i høst
- Områder med tiltak mot blåtunge - Mattilsynet
- Kommuner med antatt høyere risiko for blåtunge - Mattilsynet
- Informasjon om blåtunge til veterinærer - Mattilsynet
Kommuner i tiltakssonen for blåtunge: Egersund, Lund, Sokndal, Flekkefjord, Kvinesdal, Farsund, Lyngdal, Hægebostad, Lindesnes, Kristiansand, Vennesla, Lillesand, Iveland, Birkenes, Grimstad, Arendal og Froland. Kilde: Mattilsynet
Vaksinasjonssonen består av fylkene Rogaland, Agder, Buskerud, Telemark, Oslo, Akershus, Vestfold, Østfold. Vaksinasjonssonen dekker også kommunene Sveio og Etne i Vestland fylke og kommunene Elverum, Våler, Åsnes, Grue, Nord-Odal, Sør-Odal, Kongsvinger og Eidskog i Innlandet fylke. Kilde: Mattilsynet