Animalia anbefaler ikke vaksinering mot blåtunge nå i høst

Selv om vaksinering mot blåtunge nå er tillatt i en egen sone, anser vi det som lite hensiktsmessig å vaksinere nå i høst når sviknottsesongen er på hell.

Fylker og kommuner hvor vaksinering mot blåtunge serotype 3 er tillatt, er markert med rødt.

Fotograf : Mattilsynet

Av Helsetjenesten for storfe og Helsetjenesten for sau, Animalia

Mattilsynet har åpnet opp for frivillig vaksinering mot blåtunge i en definert vaksinasjonssone. Det er opp til den enkelte bonde og veterinær hvorvidt dette gjennomføres, og kostnaden må dekkes av bonden selv.

Lite hensiktsmessig å vaksinere i høst

Animalias overordnede anbefaling per nå er at det har liten hensikt å vaksinere storfe og småfebesetninger nå med tanke på å beskytte dyrene mot blåtunge i høst. Nytteverdien av vaksinering vil trolig være minimal fordi dyrene ikke vil utvikle immunitet før sviknottsesongen er over.

Animalias anbefaling er basert på følgende momenter:

  • Tilgjengelige vaksiner er ikke veldig effektive. Vaksine forebygger ikke smittespredning, og heller ikke nødvendigvis sjukdom i samme grad som mange andre vaksiner, men alvorlighetsgrad og dødelighet kan reduseres.
  • Immunitet oppnås først en tid etter siste vaksinedose. Da er årets sviknottsesong trolig over i Norge. Det skjer trolig ingen lokal oppformering av virus i sviknott nå. Generelt anses sviknottsesongen som over ved første frostnatt.
  • I de fleste besetningene med påvist blåtungesmitte i Norge har det vært få sjukdomstilfeller. Blåtunge er per nå påvist i en relativt liten del av vaksinasjonssonen.
  • Ved månedsskiftet oktober/november vil mange av de mottagelige dyrene stå inne, noe som reduserer behovet for vaksine.
  • Det er knyttet noe usikkerhet til immunitetens varighet etter vaksinering og overføringen via råmelk til kalv/lam.
  • Foreløpige erfaringer fra Danmark etter vaksinering av storfe er bivirkninger som feber, redusert allmenntilstand og redusert melkeytelse, som også informeres om i preparatbeskrivelse.
  • Det stilles en rekke krav fra Mattilsynet og næring for avlsværer og noen kategorier av storfe, bl.a. avlsokser og drektige storfe som skal flyttes innad eller ut av tiltakssonen. Vaksinering kan komplisere dette da det ikke kan skilles på dyr som er vaksinert eller smittet etter aktiv sjukdomsfase.
  • Kanyle  byttes mellom hvert dyr for å forhindre evt. smittespredning – uavhengig hva det vaksineres mot eller behandles for.
  • Vaksinebruk innrapporteres i henhold til Mattilsynets retningslinjer og i Dyrehelseportalen av veterinær. Det er viktig å føre systematisk og detaljert registrering over evt. vaksinerte dyr på helsekort på individnivå. For oppdatert informasjon om søknad om godkjenningsfritak og rapportering, se Mattilsynets informasjonsside Vaksinering mot blåtunge

Animalia vil vurdere nye anbefalinger rundt vaksinering når vi har mer kunnskap om utbruddet, effekt av vaksiner eller annen relevant informasjon for norske forhold.

Vaksinasjonsregime og forventet effekt

Mattilsynet tillater vaksinering i et begrenset område av landet, men vaksinene er ikke ferdig testet og dermed ikke formelt godkjent. I dette tilfellet innebærer det mangelfull kunnskap om effekt, hvor lenge beskyttelsen varer og eventuelle bivirkninger.

Dersom man ønsker å vaksinere, anbefaler Mattilsynet å følge vaksineprodusentens anbefaling for preparatet.

For sau kan antall vaksinedoser variere avhengig av hvilket preparat som benyttes. Deretter vil det gå noe tid fra siste vaksinasjonstidspunkt til immunitet oppnås. Her er det også variasjon mellom vaksinene. I de fleste tilfeller vil høstens sviknottaktivitet være avsluttet før immunitet oppnås.

Det er viktig å merke seg at produsentene av vaksinene tar forbehold om effekt og sikkerhet ved vaksinering av hanndyr i avl ettersom preparatene ikke er testet på denne dyregruppen. Det kan derfor være hensiktsmessig å oppstalle dyrene innendørs frem til avl fremfor å vaksinere.

Krav ved livdyrforflytninger – særlig obs ved drektige storfe

Det er viktig å være klar over at det stilles krav fra Mattilsynet, og også enkelte tilleggskrav fra næringen, for avlsværer og noen kategorier av storfe, bl.a. avlsokser og drektige kyr som skal flyttes innad eller ut av tiltakssonen.

Spesielt stilles det strenge krav for drektige storfe ettersom disse anses som «høyrisikodyr» da de kan bære på avkom som kan bli født med smitte. Disse må testes før de kan flyttes. Eventuell vaksinering kan komplisere livdyrforflytningen.

For mer informasjon, ta kontakt med din livdyrformidler.

Vaksinering av mordyr for beskyttelse av kalv/lam

Det er stor usikkerhet om hensikten ved å vaksinere med tanke på neste sesongs avkom siden beskyttelsen for kalv eller lam trolig vil være borte innen neste års sviknottsesong. Vaksinerte dyr eller dyr som er naturlig smittet vil kunne overføre antistoffer til sitt avkom gjennom råmelka. Normalt varer slik beskyttelse rundt 8-12 uker, men for det pågående blåtungeutbruddet er kunnskapen mangelfull. Vi vet ikke med sikkerhet hvor lenge immuniteten er til stede etter vaksinasjon.

Les også: