Kalkun - helse og velferd

I Norge blir det hvert år klekket ca 1 million kalkuner. Hybriden som brukes i dag er BUT Premium.

Kalkun holdes frittgående innendørs. Dyrene har tilgang til strø, mat og vann. Ifølge forskrift om hold av høns og kalkun skal det ikke være mer enn 38 kg per m2 når dyra er under 7 kg, og ikke mer enn 44 kg/m2 når dyra er over 7 kg.

Ofte holdes kalkunhaner og høner atskilt, og hønene slaktes oftest 13 uker gamle. De har da en slaktevekt på ca 6-7 kg. Hanene slaktes ofte ved 19 ukers alder. De har da en slaktevekt på 15-16 kg. Dette kalles foredlingskalkun, og kjøtt fra disse blir foredlet videre.

Avl

Avl av kalkun skjer i regi av utenlandske avlsselskaper. Avlsmateriale importeres til Norge hovedsakelig som foreldredyr. Disse produserer egg som ruges ut og blir bruksdyr.

Hvilke krav stilles til produksjonen?

Den enkelte fjørfebonde er selv ansvarlig for sin virksomhet. All norsk kalkunproduksjon er regulert av gjeldende lover og forskrifter (for eksempel Lov om dyrevelferd og Forskrift om hold av høns og kalkun).

Næringa har i tillegg utarbeidet spesielle krav gjennom Kvalitetssystem i Landbruket (KSL). Dette gjelder for alle produsenter som leverer dyr til slakterier tilknyttet dette systemet. Gjennom KSL stilles det strenge krav til dokumentasjon av kvalitet og dyrevelferd i alle ledd av produksjonen.