Veterinærinstituttet gjennomfører hvert år, på oppdrag fra Mattilsynet, kartlegging av resistens hos både indikatorbakterier og sjukdomsfremkallende bakterier i mat, fôr og dyr. Årets rapport omfatter undesøkelser av fjørfe, ost, dyrefôr, sjømat, skjell, villfugl og rev. Rapporten inneholder også oversikt over antibiotikabruken til dyr i Norge.
Stabilt forbruk av antibiotika
Rapporten viser at det er et stabilt forbruk av antibiotika til dyr i Norge. Det er også en fortsatt dreining mot å bruke lite resistensdrivende antibiotika, og tilsvarende nedgang i bruk av kritisk viktige antibiotika.
Gunstig situasjon når det gjelder resistens
Veterinærinstituttet påpeker at sammenlignet med andre land er Norge i en unikt gunstig situasjon når det gjelder resistente bakterier hos både dyr, mat og fôr. Rapporten trekker fram at det har vært en nedgang i forekomsten av resistens mot cephalosporiner (ESBL) hos kylling og i kyllingkjøtt. Nedgangen tilskrives tiltak i fjørfebransjen, og forekomsten gjenspeiler målinger gjort av bransjen selv.
Næringa har siden 2014 hatt en egen handlingsplan mot antibiotikaresistens i fjørfenæringa med omfattende tiltak som bl.a. inkluderer kunnskapsbygging, krav ovenfor eksportører, overvåking og smittehygieniske tiltak. I juni 2017 ble også en felles handlingsplan for hele husdyrnæringa lagt fram.
- Friske dyr trenger ikke antibiotika
- Husdyrnæringas felles handlingsplan mot antibiotikaresistente bakterier (pdf)
Videre beskriver Norm-Vet-rapporten lave forekomster av resistente bakterier. Imidlertid påvises det høyere forekomst av resistente bakterier i importert ost, sjømat og fôr, sammenlignet med norske varer. Undersøkelser av rev og villfugl er gjennomført for å måle miljøforekomst. Resultatene viser lave tall, men likevel at resistens forekommer også hos viltlevende arter.
Les også:
- Norsk kylling med minst resistens i Europa - Veterinærinstituttet
- Mindre antibiotika-resistens i mat og dyr i 2016 - Mattilsynet