På disse sidene presenterer vi relevant statistikk om norsk kjøtt- og eggproduksjon. Statistikken du finner her vil kunne vises både som grafer og som tabeller, og kan lastes ned.
Årets trykte utgave av Kjøttets tilstand
Tidligere utgivelser av Kjøttets tilstand
Norge er tilnærmet selvforsynt med husdyrprodukter og har svært lite eksport. Omfanget av og endringene i husdyrproduksjonene avspeiler derfor endringene i etterspørsel. Den totale produksjonen av kjøtt og egg har økt over tid.
God dyrehelse er en forutsetning for god dyrevelferd og trygg mat. Her finner du statistikk over de viktigste sykdommene hos husdyr i Norge, samt forbruk av antibiotika. Du vil også kunne se et kart over Europa der du får oversikt over viktige infeksjonssykdommer.
Et dyrevelferdsprogram er et rammeverk for å jobbe systematisk med dokumentasjon og forbedring av dyrenes velferd i husdyrbesetninger. Besetninger som er med i et dyrevelferdsprogram samarbeider med veterinær om å vurdere velferden til dyra, forutsetningene dyra har for god velferd og tiltak for å forbedre den. Varemottakerne har valgt å formalisere dyrevelferdsprogrammene ved å innføre dem som bransjeretningslinjer.
Med mattrygghet menes god kontroll med kjøtt- og eggproduksjonen slik at mennesker ikke blir syke av å spise maten. Det krever innsats i hele verdikjeden for å sikre mattryggheten til forbrukerne.
Kjøttproduksjonen i Norge presenteres her gjennom oversikter over slakterier, slaktemengder, klassifisering av slakt, produksjon av kjøtt og egg, samt andel økologiske produksjoner.
Biprodukter, tilleggsprodukter, plussprodukter – dette er ressurser som bidrar til merverdi fra slakte- og nedskjæringsprosessene for alle dyreslag i norsk kjøttproduksjon. Utnyttelsen av hele dyret er viktig både av hensyn til miljø og økonomi.
Kjøttforbruk presenteres gjennom ulike typer forbrukstall, som beregnet reelt forbruk og engrosforbruk. Tallene sier noe om forbruket, men ikke nødvendigvis om hva vi faktisk spiser.
Animalias årlige undersøkelse viser at den generelle tilliten til norsk kjøtt- og fjørfebransje og norske kjøtt- og fjørfeprodukter er stabilt høy for hele bransjen.
Dette kapitlet inneholder tall og statistikk som er relatert til ulike områder innenfor bærekraft. Det omfatter blant annet bruk av jordbruksareal, beiting, fôr til husdyr og klimagassutslipp.