Vi samler aktører fra hele landbruket for å dele kunnskap, gode erfaringer og nye prosjekter som kan styrke norsk selvforsyning. Du får høre ferske forskningsfunn, møte folk som har testet løsningene i praksis, og få tid til samtaler med kolleger og eksperter som er opptatt av et tryggere og mer bærekraftig matsystem. Arrangører er Animalia, Landkreditt og Norsk Landbruksrådgiving.
Dato: 18. november 2025
Tid: 08.30-16.00
Sted: Nationaltheatret konferansesenter
Pris for fysisk deltakelse: kr 1 950 inkludert god lunsjbuffet
Pris for digital deltakelse: kr 1 450. Strømmelenke deles i forkant av arrangementet.
Påmeldingsfristen er 14. november.
Program:
08:30 – 09:00 Mingling og enkel servering
09:00 – 09:05 Velkommen
09:10 – 09:30 Beredskap i en urolig verden
Bjørn Arild Gram, første nestleder i Senterpartiet, bonde på Steinkjer og tidligere forsvarsminister
09:30 – 09:50 Ulike kriser og ulik varighet – hva betyr det for beredskapen?
Chr. Anton Smedshaug, daglig leder i Agri Analyse
09:50 – 10:05 Pause
10:05 – 10:40 80 prosent selvforsyningsgrad! – Hva gjør Finland for å sikre selvforsyning og beredskap?
Markus Lassheikki, direktør for strategi og forsyningsberedskap, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter, MTK
10:40 – 11:00 Målkonflikter i et bærekraftig matsystem
Anne Kjersti Bakken, forsker i NIBIO
11:00 – 12:00 Lunsj
12:00 – 13:00 Paneldebatt: Hvordan sikre matberedskap ved en langsiktig krise?
Debattleder: Hans Bårdsgård
Deltakere:
• Chr. Anton Smedshaug, samfunnsdebattant og daglig leder i Agri Analyse
• Harald A. Kalvøy, leder for Rådet for matvareberedskap og leder for sikkerhet og beredskap i REMA 1000
• Tale Hungnes, daglig leder i Framtiden i våre hender
• Mari Heringstad, melkeprodusent
13:00 – 13:15 Pause
13:15 – 14:00 Fem korte foredrag om aktuelle forsknings- og utviklingsprosjekter
14:00 – 14:25 Pause
14:25 – 15:10 Fem korte foredrag om aktuelle forsknings- og utviklingsprosjekter
15:10 – 15:50 Panelsamtale: Hvorfor vekker metanhemmere så sterke følelser?
Debattleder: Hans Bårdsgård, kommentator i Nationen
Deltakere:
• Anne Zondag, samfunnsanalytiker i Matprat
• Bjørn Egil Flø, sosiolog og forsker i NIBIO
• Torunn Aurstad, melkeprodusent
• Kim Viggo Weiby, fagsjef bærekraft i Animalia
15:50 Vel hjem
Presentasjon av forsknings- og utviklingsprosjekter
13.15 – 14.00
Er norsk ull bærekraftig?
Ingun G. Klepp, forsker ved OsloMet og Tone Tobiassen, grunnlegger av NICE Fashion
Det spørs hvem du spør. Norske forbrukere sier klart JA. Men målemetodene som EU har lansert i Green Deal sier det motsatte, slik det fremkom da Devolds Svanemerkede 100 prosent norske ullgenser fikk bryne seg på en kinesisk-produsert polyestergenser. Likevel bør vi utnytte landbruksressursene bedre i norske tekstiler.
KarbonAgro
Else Villadsen, rådgiver i NLR
Økt matproduksjonen uten å gå på bekostning av miljø, samtidig som metoden må redusere klimagassutslippene og være tilpasset endringer i klimaet fremover. Det skal gi en bærekraftig og klimavennlig matproduksjon.
Bakterier kan bidra til betydelig reduserte lystgassutslipp fra jordbruk.
Elisabeth Gautefall Hiis, postdoktor ved NMBU
Nitrogengjødsel er en forutsetning for å kunne produsere nok mat til en stadig voksende verdensbefolkning, men det fører også til utslipp av lystgass. Denne klimagassen dannes av jordbakterier som omdanner nitrogen, og nåværende avbøtende tiltak er ikke tilstrekkelige. Forskning viser at det er mulig å redusere lystgassutslippene betydelig ved å tilføre nøye utvalgte bakterier til jorda.
Bærekraftig grøntproduksjon
Elisabeth Morthen, rådgiver i Gartnerhallen
Norsk grøntnæring er konkurranseutsatt mot import. Et høykostland som Norge, med produksjon langt nord, kan ikke konkurrere på pris alene. Prosjektet skal sørge for at bærekraft blir konkurransefortrinn for norsk grøntproduksjon. Det 3-årlige prosjektet er nå inne i sitt siste år. Hvor står vi, og hvilke resultater har vi skapt så langt?
Kan vi nytte bærekraftsindikator for valg av framtidige potetsorter?
Borghild Glorvigen, fagkoordinator i NLR
Prosjektet skal identifisere og vurdere ulike indikatorer som påvirker bærekraft for potet knyttet til miljø og klima, primært med tanke på bruk i sortsforedling og sortsprøving før sortene når forbrukeren. Målet med prosjektet er å utarbeide et grunnlag for å ta i bruk bærekraftsindikatorer ved valg av framtidige potetsorter.
Kl. 14.25 – 15.10
Lokal beredskap for global klimarisiko: Norsk landbruk i ei sammanvevd verd
Marta Karoline Jansen, forskar ved Vestlandsforsking
I ei stadig meir samankobla verd er matsystem og matsikkerheit sårbare for både plutselige og gradvise hendingar som skyldast klimaendringar, geopolitisk uro, økonomiske krisar og sjukdomsutbrot. Korleis kan bønder forholde seg til dette og kva kan kan ein gjera med lokal og nasjonal klimatilpassing?
Visjoner for endringer i bruken av dyrkajorda og risiko for ubalanse i det innenlandske fôrkornmarkedet
Håvard Steinshamn, forsker ved NIBIO
I prosjektet Visjoner og konsekvenser - analyse av visjoner for norsk landbruk og konsekvenser for matsikkerhet (FOSIP) vil vi vurdere og evaluere grunnlaget, støtten, mulighetene og begrensningene for målet om økt selvforsyning med landbruksmat i Norge, og vurdere i hvilken grad en økning vil bidra til forbedret nasjonal matsikkerhet.
Kan karbonkreditter bli en ny inntektskilde for norske bønder?
Pia Borg, seniorrådgiver ved NIBIO
Flere private aktører tilbyr salg av karbonkreditter fra jordbruket, og nå har også EU kommet med et frivillig rammeverk for sertifisering av karbonfjerning. Hvordan fungerer det, og hvilke muligheter og begrensninger ligger i salg av karbonkreditter for norske bønder?
Sakterevoksende kylling i norsk kjøttproduksjon
Birger Svihus, forsker ved NMBU
Lavere tilvekst, og mer arealkrevende. Hvordan kan overgangen til sakterevoksende kyllinghybrider inngå i et bærekraftig matsystem?
Metanreduserende tiltak i saueproduksjonen
Vibeke Lind, forsker ved NIBIO
Hva skal til for at kalsiumperoksid kan bli en løsning for metanreduksjon ute på norske gårder?
Har du spørsmål?
Kontakt Siv Heia Uldal, siv.heia.uldal@animalia.no / 414 12 729
Velkommen til Landbrukets bærekraftskonferanse 2025!