Kjøttforbruk i Norge sammenliknet med andre land

Figuren under viser FAOs beregninger for engrosforbruket av kjøtt i et utvalg land i 2022, basert på matforsyningsstatistikk. Engrosforbruk av kjøtt er total slakt som er tilgjengelig i det enkelte land per år. Her er bein, sener og andre ikke-spiselige deler av dyret inkludert. Lagerendringer, import og eksport er tatt høyde for.

Kjøttforbruket i Norden

I et nordisk perspektiv viser FAO-statistikken at Danmark hadde det laveste kjøttforbruket, med ca. 67,5 kg per person per år i 2022 (figur). Høyest lå Island med 98 kg. Forbruket av fjørfe og småfe var betydelig høyere på Island enn i Norge, mens forbruket av storfe og svin var høyere i Norge. Sammenliknet med Danmark, var forbruket av småfe og fjørfe høyere i Norge.

Kjøttforbruket i 2022 i utvalgte land. Kilde: FAOstat, Food Balance Sheets. FAO, 2024

Kjøttforbruket i Norge er moderat

USA, Spania og New Zealand har det høyeste kjøttforbruket av landene som er presentert her. Spania og Tyskland har høyest forbruk av svin, mens forbruket av småfe er lavest i USA, Danmark og Tyskland.

Figuren viser at i forhold til andre land det er naturlig å sammenlikne seg med, er forbruket av kjøtt i Norge moderat.

Forskjeller i beregninger, men samme forutsetninger

FAO-statistikken avviker noe fra NIBIOs beregninger for engrosforbruk i Norge for 2022. Årsaken til dette er at det er brukt ulike metoder for beregningene. Det vises først og fremst ved at grensehandel ikke er inkludert i FAO-statistikken. I tillegg er forbruket av kjøttbiprodukter, storfe og øvrig/annet kjøtt noe lavere enn i NIBIOs beregninger. Forutsetningene i FAO-statistikken er allikevel de samme for alle land, og dataene i figuren er derfor sammenliknbare.