Kjøtt som blir lagt på bedriftenes fryselagre ved årsskifte vil inngå i forbruksstatistikken det året det blir produsert, ikke det året det blir konsumert. Når disse lagrene endrer seg betydelig ett år, gir det store endringer mellom enkeltår. Det kan gi et misvisende bilde i endring av befolkningens forbruk. Et løpende gjennomsnitt for hvert tredje år vil bidra til å glatte ut disse tilsynelatende større endringene i økt eller redusert forbruk.
Figuren under viser det løpende gjennomsnittet hvert tredje år for totalt kjøttforbruk, samt på enkelte dyreslag fra 1990 til 2022.
Kilde: NIBIO, Totalkalkylen for jordbruket
Figuren viser at frem til 2013 var det løpende gjennomsnittet jevnt økende. Deretter har det vært stabilt. Det er også tydelig at løpende gjennomsnitt for fjørfe har økt betydelig siden 2007, med omtrent 4 kg per person. For øvrige dyreslag har det vært stabilt eller noe fallende . Ser man på rødt og hvitt kjøtt, har det løpende tre års gjennomsnittet for rødt kjøtt økt med 4 kg per person siden begynnelsen av 1990-tallet, mens det for hvitt kjøtt har økt med 12 kg per person i samme periode. Tallene viser at forbruket av rødt kjøtt var på sitt høyeste for 2007.