Når et dyr slaktes, fjernes blant annet indre organer, spiselige biprodukter, hud, hode og hale. I tillegg tappes blodet Det som er igjen inkluderer bein, sener og avskjær i tillegg til kjøtt. Dette kalles slakteskrotten. Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) har beregnet hvor mye rent, rått kjøtt slakteskrotten for de ulike husdyrene utgjør, omtalt som beregnet reelt forbruk. Beregningene for storfe, småfe og svin er basert på flere års data fra Animalias Pilotanlegg. I 2023 gjennomførte Animalia et prosjekt som har bidratt til oppdaterte data for fjørfe. Tabellen under viser spiselig andel av de ulike husdyrene.
Husdyrslag |
Spiselig andel, prosent av slakteskrotten |
Storfe |
78,6 |
Småfe |
77,8 |
Svin |
86,9 |
Fjørfe |
79,8 |
Kilde: Animalia
Videre tar NIBIO høyde for matsvinn i de ulike leddene fra produksjon til forbruker.
Ledd i verdikjeden |
Matsvinn, i % |
Produksjon |
3,32 |
Grossist |
0,04 |
Dagligvare |
0,76 |
Husholdninger |
4,98 |
Kilde: Hovedrapport 2020 - Bransjeavtale om reduksjon av matsvinn. Norsus, 2021. Data bearbeidet av NIBIO.
Fra rått til tilberedt kjøtt
Varmebehandling påvirker vekten av kjøtt gjennom fordamping av kjøttsaft og fettavsmelting. Eksempelvis kan bacon ha en vektreduksjon på rundt 70 % etter steking, mens vekten av svinekoteletter nesten halveres. I tillegg fjernes fettrand og bein ved bordet. Kjøttdeig og karbonadedeig har en reduksjon i vekt på omtrent 30 %. Det er derfor viktig å skille mellom rå og tilberedt vare.
Tabellen viser omregning fra engrosforbruk til tilberedt kjøtt, kg per person i 2023
Kjøttslag |
Engrosforbruk |
Beregnet reelt forbruk, rå vare |
Beregnet forbruk, tilberedt vare |
Storfe |
17,9 |
13,0 |
8,7 |
Småfe |
4,3 |
3,1 |
2,1 |
Svin |
23,6 |
18,6 |
12,5 |
Fjørfe |
21,6 |
15,7 |
11,0 |
Øvrige1 |
1,5 |
1,0 |
0,7 |
Kjøttbiprodukter2 |
2,2 |
1,7 |
1,1 |
Grensehandel |
2,3 |
1,9 |
1,5 |
Totalt |
73,3 |
55,1 |
37,6 |
Herav rødt kjøtt 3 |
47,3 |
37,6 |
25,2 |
Herav hvitt kjøtt 3 |
22,3 |
16,5 |
11,6 |
1Inkl. tamrein, oppdrettshjort, kanin og vilt.
2Anslag
3Inkludert kjøtt fra grensehandel og kjøttbiprodukter
Foreløpige tall
Kilde: NIBIO; Mål, vekt og porsjonsstørrelser for matvarer, Mattilsynet, Universitetet i Oslo og Helsedirektoratet, Oslo 2015
Tabellen viser omregning fra engrosforbruk av ulike typer kjøtt, til rå vare og tilberedt vare. Omregningene viser at det totale engrosforbruket for kjøtt i 2023, 73,3 kg per person, tilsvarer 37,6 kg tilberedt kjøtt. Av dette er 25,2 kg rødt kjøtt per person, noe som tilsvarer ca. 480 g tilberedt rødt kjøtt/person/uka.