Kjøttforbruket stabiliserer seg
Forbruket av kjøtt økte frem til 2007, men har siden 2016 gått gradvis ned. Et unntak er en økning fra 2020 til 2021. Siden 2021, da forbruket av kjøtt var på sitt høyeste, har det være en nedgang på 8,3 prosent. Dette skyldes at forbruket av rødt kjøtt er redusert med 12,1 prosent.
I 2024 var forbruket av kjøtt det laveste siden 2004 og lå på 54,9 kg per person. Dette er en nedgang på 0,4 kg fra 2023. Forbruket har nå stabilisert seg etter flere år med nedgang. Tallene viser at grensehandelen har økt med 11,9 prosent fra 2023 til 2024, men er fortsatt lavere enn før pandemien.
Forbruket av kjøttbiprodukter har gått betydelig ned fra 2023 til 2024. Hva slags kjøtt vi spiser har endret seg opp igjennom årene. I dag spiser vi mest svin, etterfulgt av fjørfe og storfe.
Les mer om kjøttforbruk i Kjøttets tilstand 2025 her.
Beregnet reelt forbruk av rødt kjøtt i rå vare var 37,1 kg per person. Dette tilsvarer ca. 710 g/person/uke, eller omtrent 480 g tilberedt rødt kjøtt i uka. Fra 2023 til 2024 gikk forbruket av rødt kjøtt ned med 0,5 kg per person, tilsvarende 1,2 prosent
Dreining fra mindre rødt til mer hvitt kjøtt
Siden 1990 har forbruket av kjøtt økt med 13,2 kg per person. Forbruket av rødt kjøtt har økt med 0,7 kg i samme periode, noe som tilsvarer 2 prosent. Mens det har vært en liten økning i forbruk av svinekjøtt siden 1990, har storfekjøtt holdt seg stabilt og forbruket av kjøtt fra småfe har gått ned. I 2024 var forbruket av kjøtt fra småfe 1,1 kg lavere enn i 1990. Forbruket av hvitt kjøtt har økt med 12,9 kg per person siden 1990. Forbruket av hvitt kjøtt har med noen unntak økt fra år til år. Totalt var forbruket 16,7 kg per person i 2024.