Aminosyreinnhold i norsk kyllingkjøtt

Proteininnholdet i kyllingkjøtt varierer mellom 16 og 20 g per 100 g. Det gjør kyllingkjøtt til en proteinrik matvare. Aminosyreinnholdet i protein i norsk kylling har derimot ikke vært kjent. Nå har Animalia gjennomført et analyseprosjekt av kylling hvor en rekke aminosyrer ble analysert.

Kylling bidrar med en rekke næringsstoffer i norsk kosthold, og årlig kommer omtrent 3,5 kg av proteinet i norsk kosthold fra fjørfekjøtt. Det er omtrent 10 % av proteinene vi får i oss. Forbruket av fjørfe har økt de siste tiårene. I dag er forbruket av alt fjørfekjøtt omtrent 16 kg per person i året (beregnet reelt forbruk).

Proteiner er bygd opp av aminosyrer. Noen av aminosyrene kan ikke kroppen lage selv, men må tilføres via kostholdet. Disse kaller vi essensielle aminosyrer. To matvarer som inneholder samme mengde protein, kan ha helt forskjellig sammensetning og innhold av aminosyrer. Dette er avgjørende for proteinkvaliteten. Generelt har proteiner fra kjøtt, meieri, egg og fisk høyere proteinkvalitet enn proteiner fra plantekilder.

Se også: Proteinkvalitet

Utvalget av kylling

Utvalget i prosjektet besto av tre ulike kyllinghybrider* fra tre forskjellige produsenter. Sammensetningen av hybrider og produsenter ble vektet med utgangspunkt i markedsandeler. Det ble gjort parallellanalyser for et samlet utvalg av skinn, lår og filet.

Tabellene under viser innholdet av 20 ulike aminosyrer, hvorav åtte er essensielle. Resultatene er et gjennomsnitt av parallellanalysene.

Aminosyre 

Mengde, mg/100 g kyllingfilet

Mengde, mg/100 g kyllinglår uten skinn

Mengde, mg/100 g kyllingskinn

Alanin 

1245

1090

1155

Arginin 

1325

1235

1092

Asparaginsyre 

2095

1770 

1032 

Cystein + cystine 

204

176

97

Fenylalanin 

1012

784

441

Glutaminsyre 

3205

2795 

1685 

Glysin 

943

1017

2520 

Histidin 

694 

539

233

Hydroksyprolin 

Under deteksjonsgrensen

254

1152 

Isoleucin 

 1040

838 

348

Leusin 

1755

1430 

695 

Lysin 

2005

1650 

744 

Metionin 

486

405 

202 

Ornitin 

Under deteksjonsgrensen

Under deteksjonsgrensen

Under deteksjonsgrensen 

Prolin 

743

732

1400

Serin 

839 

757

497

Treonin 

988 

848 

408 

Tyrosin 

729 

636

243 

Tryptofan 

278                                                   

229 

58 

Valin 

1100

880 

484 

*En hybrid er en krysning av to raser som står nær hverandre. Les mer her

Kunnskap om aminosyreinnholdet i matvarer er viktig for å kunne vurdere i hvilken grad kostholdet dekker behovet hos grupper eller individer. Behovet for aminosyrer avhenger av alder og vekt. Nå har vi fått god kunnskap om innholdet i norsk kyllingkjøtt, en matvare som mange har på middagsbordet hver eneste uke.