Kylling bidrar med en rekke næringsstoffer i norsk kosthold, og årlig kommer omtrent 3,5 kg av proteinet i norsk kosthold fra fjørfekjøtt. Det er omtrent 10 % av proteinene vi får i oss. Forbruket av fjørfe har økt de siste tiårene. I dag er forbruket av alt fjørfekjøtt omtrent 16 kg per person i året (beregnet reelt forbruk).
Proteiner er bygd opp av aminosyrer. Noen av aminosyrene kan ikke kroppen lage selv, men må tilføres via kostholdet. Disse kaller vi essensielle aminosyrer. To matvarer som inneholder samme mengde protein, kan ha helt forskjellig sammensetning og innhold av aminosyrer. Dette er avgjørende for proteinkvaliteten. Generelt har proteiner fra kjøtt, meieri, egg og fisk høyere proteinkvalitet enn proteiner fra plantekilder.
Se også: Proteinkvalitet
Utvalget av kylling
Utvalget i prosjektet besto av tre ulike kyllinghybrider* fra tre forskjellige produsenter. Sammensetningen av hybrider og produsenter ble vektet med utgangspunkt i markedsandeler. Det ble gjort parallellanalyser for et samlet utvalg av skinn, lår og filet.
Tabellene under viser innholdet av 20 ulike aminosyrer, hvorav åtte er essensielle. Resultatene er et gjennomsnitt av parallellanalysene.
Aminosyre |
Mengde, mg/100 g kyllingfilet |
Mengde, mg/100 g kyllinglår uten skinn |
Mengde, mg/100 g kyllingskinn |
Alanin |
1245 |
1090 |
1155 |
Arginin |
1325 |
1235 |
1092 |
Asparaginsyre |
2095 |
1770 |
1032 |
Cystein + cystine |
204 |
176 |
97 |
Fenylalanin |
1012 |
784 |
441 |
Glutaminsyre |
3205 |
2795 |
1685 |
Glysin |
943 |
1017 |
2520 |
Histidin |
694 |
539 |
233 |
Hydroksyprolin |
Under deteksjonsgrensen |
254 |
1152 |
Isoleucin |
1040 |
838 |
348 |
Leusin |
1755 |
1430 |
695 |
Lysin |
2005 |
1650 |
744 |
Metionin |
486 |
405 |
202 |
Ornitin |
Under deteksjonsgrensen |
Under deteksjonsgrensen |
Under deteksjonsgrensen |
Prolin |
743 |
732 |
1400 |
Serin |
839 |
757 |
497 |
Treonin |
988 |
848 |
408 |
Tyrosin |
729 |
636 |
243 |
Tryptofan |
278 |
229 |
58 |
Valin |
1100 |
880 |
484 |
*En hybrid er en krysning av to raser som står nær hverandre. Les mer her.
Kunnskap om aminosyreinnholdet i matvarer er viktig for å kunne vurdere i hvilken grad kostholdet dekker behovet hos grupper eller individer. Behovet for aminosyrer avhenger av alder og vekt. Nå har vi fått god kunnskap om innholdet i norsk kyllingkjøtt, en matvare som mange har på middagsbordet hver eneste uke.