Kjøtt og helse

Kjøttprodukter er en viktig kilde til protein, og flere vitaminer og mineraler i norsk kosthold.

Rent kjøtt har en kombinasjon av viktige næringsstoffer man ikke finner i andre enkeltmatvarer. Ifølge Norkost 41 er kjøtt og kjøttprodukter blant de viktigste kildene til jern, sink og selen, samt vitamin A, B6 og B12. I tillegg kommer nesten 30 prosent av proteiner i norsk kosthold fra kjøtt og kjøttprodukter.

Kjøtt inneholder viktige næringsstoffer

Noen næringsstoffer kan ikke kroppen lage selv, men må tilføres gjennom kosten. Disse kalles essensielle næringsstoffer. Jern er ett eksempel. De viktigste kildene til jern i kostholdet vårt er brød, knekkebrød, kornvarer, kjøtt og kjøttprodukter, grønnsaker og egg1.

Hvor verdifull en matvare er som jernkilde, avhenger av hvor mye det er naturlig å spise av den og hvor lett tilgjengelig jernet er. Hemjern, som finnes i rødt kjøtt, men også fjørfe og fisk, tas lettere opp i kroppen vår enn ikke-hemjern, som er typen jern som finnes i vegetabilske matvarer. «Kjøttfaktoren», som antas å være et peptid i kjøtt, fisk og skalldyr, bedrer opptaket av ikke-hemjern 2. Vitamin C bidrar også til at ikke-hemjern tas lettere opp. Å spise kjøtt og grønnsaker sammen i et måltid, øker derfor det totale jernopptaket.  

Vitamin B12 er også essensielt og finnes hovedsakelig i kjøtt, fisk, melk meieriprodukter og egg. I enkelte vegetabilske matvarer kan det finnes spor av vitamin B12, men innholdet er ikke tilstrekkelig til å dekke behovet. Å utelate animalske matvarer helt eller delvis fra kostholdet fører derfor ofte til at B12-behovet må dekkes med kosttilskudd 3.

Kjøtt og fett

Kjøtt og kjøttprodukter er også en betydelig kilde til fett og salt i kostholdet. Henholdsvis 18 og 19 prosent av fett og mettet fett kommer fra kjøtt og kjøttprodukter. Samtidig kommer hhv 20 og 14 prosent av en – og flerumettet fett fra kjøtt. Kjøtt og kjøttprodukter er også en av de største kildene til salt. Målrettet arbeid i bransjen har bidratt til redusert fett og mettet fett i en rekke kjøttråvarer4, samt en betydelig reduksjon av salt i kjøttprodukter gjennom Saltpartnerskapet5 og Intensjonsavtalen for et sunnere kosthold.

Høy proteinkvalitet i animalske matvarer

Proteiner har ulik kvalitet. Dette bestemmes blant annet av andelen og sammensetningen av essensielle aminosyrer. Animalske matvarer har høy proteinkvalitet6.

Gode kilder til fullverdig protein er egg, melk og meieriprodukter, kjøtt og fisk. Soyabønner og potet inneholder også proteiner av høy kvalitet. Fordi andre vegetabilske matvarer ikke har tilstrekkelig av essensielle aminosyrer, må man sørge for å kombinere ulike matvarer for å få en fullverdig proteinsammensetning.

Les også Proteinkvalitet

Kilder:

1.   Myhre JB, Brodin MMA & Andersen LF. Norkost 4 [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet, 2024. Tilgjengelig fra www.helsedirektoratet.no/rapporter/norkost-4
2.   Do
mellöf M, Sjöberg A. Iron- a background article for the Nordic Nutrition Recommendations 2023. Food & Nutrition Research 2024, 68:10451 http://dx.doi.org/10.29219/fnr.v68.10451
3.   Vitamin B12-mangel - www.helsenorge.no. https://helsenorge.no/sykdom/blod-og-lymfe/vitaminb12-mangel. Besøkt 11, 2020
4.   Animalia AS, Kjøttets Tilstand 2024. Målrettet arbeid har bidratt til endringer i fettinnholdet i norsk kjøtt. 4-11
5.  Hatløy A, Bråthen K. Saltpartnerskapet 2019-2021. Framdrift og måloppnåelse. Fafo-rapport 2022:31 https://www.fafo.no/images/pub/2022/20815.pdf
6.  Geirsdottir OG, Pajari AM. Protein – a scoping review for Nordic Nutrition Recommendations 2023. Food & Nutrition Research 2023, 67:10261. http://dx.doi.org/10.29219/fnr.v67.10261