Husdyrproduksjon har hatt en sentral rolle i matproduksjonen i Norge gjennom hundrevis av år og har vært en forutsetning for bosetting her i landet. Våre agroklimatiske forhold forutsetter husdyrhold for å utnytte ressursgrunnlaget, vi har blant annet store arealer utmark og beiteområder som bare dyr kan nyttiggjøre seg.
Ved inngangen av andre verdenskrig hadde Norge nesten dobbelt så mange storfe som vi har i dag, med ca 1.5 millioner dyr. I 2019 var tallet ca 877 000. Utviklingen har også gått mot færre gårdsbruk med flere dyr, se tabell 1 under.
Kyllingproduksjonen, derimot, har økt voldsomt fra ca 1 million etter krigen til nærmere 70 millioner i 2019. Den økende etterspørselen etter fjørfekjøtt er et felles trekk i store deler av verden.
Antall svin har holdt seg relativt stabilt de siste årene, på mellom 1,6 og 1,7 millioner dyr.
Om lag halvparten av gårdene med husdyrhold har sau, og dette er dermed den husdyrproduksjonen med flest produsenter. Antall saueprodusenter har holdt seg relativt mer stabilt enn antallet i de andre husdyrproduksjonene. Sauehold er ofte kombinert med annen produksjon eller arbeid utenfor gården. Totalt er det ca 2,2 millioner sauer i Norge, med et gjennomsnitt på 80 søyer pr produsent.
Utvikling i antall husdyr, husdyrbesetninger og produksjon publiseres årlig i Kjøttets tilstand.
År |
Antall storfe i 1000 |
Antall melkekyr i 1000 |
Melkeproduksjon år/ku |
Total storfekjøttproduksjon, tonn |
Kjøttproduksjon pr ku/år, kg |
Engrosforbruk pr pers/år, kg |
1939 |
1455 |
864 |
1761 |
47169 |
55 |
15,7 |
1949 |
1224 |
769 |
2092 |
41128 |
53 |
12,7 |
1960 |
1129 |
603 |
2570 |
49385 |
81 |
13,6 |
1970 |
943 |
424 |
4100 |
57181 |
135 |
14,5 |
1980 |
985 |
375 |
4900 |
70306 |
187 |
19,0 |
1990 |
965 |
338 |
5677 |
82802 |
244 |
17,1 |
2000 |
979 |
339 |
6094 |
91501 |
269 |
20,7 |
2010 |
857 |
304 |
7125 |
83570 |
274 |
18,7 |
2015 |
835 |
300 |
8100 |
79878 |
266 |
20,0 |
2019 |
877 |
306 |
8100 |
86700 |
283 |
18,7 |