I det digitale fagmagasinet vårt finner du faglige innspill og nyttig innsikt for deg som er engasjert i produksjon av kjøtt og egg.
Dei siste ti åra har norsk ull gått frå å vere mest utenkeleg som råvare i bunaden, til å bli høgt verdsett.
I landbruket brukes det i dag mye plastmaterialer. For tiden snakkes det mye om mikroplast, og de utfordringer det utgjør for naturen. Ull er derimot et nedbrytbart materiale. Kan norsk ull erstatte noe av plasten som brukes i landbruket?
Norsk ull er i vinden som aldri før. Da koronaen herjet som verst, nådde strikkebølgen nye høyder. Og i en verden hvor stadig flere er opptatt av bærekraft har ullen fått medvind. Samtidig kan man stadig lese i media at mye norsk ull ikke brukes. Mange har latt seg opprøre over dette, og vil bidra til en mer bærekraftig bruk av norsk ull. Men hvordan er det egentlig med bruken av norsk ull?
I forbindelse med forprosjektet «Opprinnelsesmerking av norsk ull» har Animalia og Norilia gjennomført en forbrukerundersøkelse.
Norsk industri bruker stadig mer norsk ull, men det er fremdeles nær 80 prosent av den norske ulla som ikke blir brukt i Norge.
Miljøengasjementet rundt tekstiler stiger. Det utvikles derfor redskap til å sammenlikne ulike tekstilers miljøbelastninger. Resultatene har så langt vært svært lite fordelaktige for ull. Men hvordan kommer man fram til disse resultatene?